Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Džaferovićeva posjeta Briselu je privatna

  • Извор: АТВ
  • 23.03.2022. 19:20

Privatna posjeta Šefika Džaferovića Briselu - to je u pismu predstavnicima Evropske unije i napisao Milorad Dodik. Poručuje im da poštuju vlastite procedure i da se suzdrže od donošenja bilo kakvih odluka nakon susreta jer bi se to smatralo pravno ništavnim pošto Džaferović ne predstavlja tročlano Predsjedništvo.

"Svako odstupanje od navedenih procedura znači podrivanje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne samo od Šefika Džaferovića, već i od njegovih sagovornika, bez obzira na nivo i funkciju koju obavljaju. Svi će podjednako snositi odgovornost i krivicu za dalje urušavanje ustavnosti BiH i produbljivanje krize uzrokovane upravo ovakvim, i sličnim antiustavnim djelovanjem", poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Kad se sve to uzme u obzir, molim da izjave, aktivnosti i iznesene stavove Šefika Džaferovića smatrate privatnim gestom, piše još u Dodikovom pismu. Džaferović je preuzeo predsjedavanje prije tri dana i odmah otišao za Brisel bez saglasnosti Predsjedništva BiH. I kad je sa Dodikom prošle sedmice bio u Briselu žalio se na njega i Srpsku pa će u istom tonu i sada. 

"Evropska unija mora energičnije djelovati, kako bi vlasti entiteta RS povukle neustavne zakone i kako bi bio deblokiran rad državnih institucija", rekao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Samoinicjativni put u Brisel je popravni od prošle sedmice, smatraju analitičari. Bošnjacima ne odgovara da se čuju sve strane iz BiH, kao prošle sedmice gdje je Džaferovićeva diskusija sa srpskim članom doživjela fijasko, smatra politikolog Filip Matić.  

"Očegledno je posjeta, zajednička, prije sedam dana zajedno sa srpskim članom Predsjedništva dala neke drugačije rezultate, evropski predstavnici čuli neku  drugu stranu price i sada treba otići sam da malo podeblja ovu lažnu priču koju oni pokušavaju predstaviti o Srbima", kaže Filip Matić, politikolog.

Dodik je u svom pismu podsjetio i na sličnu situaciju u vrijeme njegovog  predsjedavanja, kada niko u Briselu nije želio susret sa samo jednim članom Predsjedništva, već se insistiralo na prisustvu sva tri.