Предсједник Српске

Додик: Ердоган поновио да странци не могу донијети добро БиХ

  • Извор: СРНА
  • 08.10.2023. 14:20

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је на састанку са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом поново могао да чује да странци у БиХ не могу ништа добро донијети и да све зависи од унутрашњег договора.

Додик је истакао да је од Ердогана и јуче могао да чује исто - да странци не могу ништа добро донијети, без обзира на то ко били, па таман и са њихове стране да су.

"И све крхотине које остављају странци овдје, свакако ће касније доћи на наплату овим народима, као што су дошле на наплату у Авганистану, Ирану, Ираку, Либији, Сирији и неким другим земљама и свагдје гдје се мијешају да би спроводили неке своје апстрактне политике", рекао је Додик, наводећи да је то дефинитивно Ердоганов став.

Он је указао да турски предсједник није човјек који овдје, бар у овој фази, покушава да одвоји било шта између народа, него тражи договор.

"Ја сам, наравно, веома свјестан и знам, у некој крајњој ескалацији проблема овдје, или не дај Боже доласка до сукоба, на којој би страни била Турска. Али, до тада морамо да учинимо све да сарађујемо са свима, да објаснимо наш положај. Захвалан сам за позив да будем у Анкари, хвала Ердогану за гостопримство", рекао је Додик новинарима у Лакташима.

Додик је истакао да је увијек добро се срести са људима који представљају јаке државе, а, како је рекао, несумњиво је да је Турска јака и моћна, те да је Ердоган, како год га третирали на Западу, један важан државник овог дијела свијета.


Кошарац: Успјех Српске - трн у оку сарајевске чаршије и дијела Запада

Кошарац: Успјех Српске - трн у оку сарајевске чаршије и дијела Запада

"Он показује оно што и ми сматрамо да треба, а то је суверенистички приступ по којем се фаворизују држава и народ, а не нека идеја која је апстрактна и која може да буде заводљива, али свакако неспроводива у смислу да може да одржи читаву популацију и цивилизацију на окупу", рекао је Додик.

Додик је истакао да је Ердоган човјек који суверено управља Турском, која има своје значајно мјесто.

Он је подсјетио да су, када је на функцији био бивши министар Ахмет Давутоглу, који се мијешао у унутрашње ствари у БиХ, званичници из Српске имали јасан став о Турској и нису јој ни пружали поводе за сарадњу.

"Али, онда када је Ердоган дошао и рекао да БиХ само може опстати уз сарадњу три народа овдје и да та три народа треба да се договарају, он је покупио одређене симпатије", рекао је Додик.

Додик, који је са српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић јуче присуствовао Конгресу АК партије, рекао је да не зна да ли су они били једини који су од званичника из БиХ добили позив да јуче буду у Анкари.

"Нисам вршио увид у те позиве, али сам чуо да су били неки представници нижерангираних партија, из других нисам никога видио. Видио сам (Николу) Селаковића, који је дошао у име СНС-а. Ту су били представници политичких партија из 30 земаља", навео је Додик.

Он је захвалио Ердогану што је издвојио пола часа у свој тој великој гужви да прими њега и Цвијановићеву, да разговарају и да му објасне ситуацију у БиХ.

"Он има своја мишљења. Могу одмах рећи да је, то што нам је рекао, прихватљиво за нас", навео је Додик.

Све што је изван Устава преиспитати и поново договорити

Додик је рекао да поздравља став Удружења правника Српске да Република Српска, српски народ и републичке институције треба да одбаце све одлуке које нису у складу са Уставом и Дејтонским мировним споразумом у БиХ и нагласио да све што је изван Устава мора да буде преиспитано и наново договорено.

Додик је рекао да је, правно гледано, актуелна хаотична ситуација у којој се насиљем, силом, која стоји иза неких политичких тежњи, покушавају наметнути рјешења, да се онда та рјешења конзервирају довољно дуго да постану дио саставне праксе.

"Али све то не иде јер БиХ дефинитивно нема надлежност за војску, за индиректне порезе, за судове и тужилаштво, по Уставу БиХ, нема надлежност за Обавјештајно-безбједносну агенцију, за много чега другог", рекао је Додик новинарима у Лакташима.


Додик: Ентитети у БиХ су државе, а БиХ то није

Додик: Ентитети у БиХ су државе, а БиХ то није

Он је указао да је ријеч о занемаривању цијелог једног процеса права, од чињенице да је покушана разградња онога што је БиХ по Дејтону, а то је да је састављена од два ентитета и да су два ентитета главни фактори у БиХ, а да је она само државна заједница два државотворна ентитета.

"Они покушавају да минимизирају улогу ентитета, то су покушали одузимањем надлежности, један дио су успјели, један дио нису, на њиховом списку је готово све што би могло да се отме, наравно то је стало. Сада иду на причу о томе, како каже (бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис) Бећировић да, по њему, нема некакве државе БиХ без имовине, што је тачно. Зато и није њима дата, да не би била држава, тако је то предвиђено Дејтоном", нагласио је Додик.

Он је истакао да је лажан наратив да је Бошњацима нешто отето.

"Они покушавају да то наметну, ако не могу на овај начин како су они покренули, вјероватно ће лажни високи представник интервенисати, али ми смо рекли - уколико се тако нешто деси може да рачуна исту ноћ на одлуку о независности", поновио је Додик.

Предсједник Републике Српске је рекао да су све формално-правне ствари на страни Републике Српске - од конвенција које су саставни дио Устава, који говори о праву народа на самоопредјељење.

"А они то игноришу", навео је Додик.

Он је поновио да Република Српска није заинтересована за БиХ какву жели да изгради Сарајево, већ искључиво за БиХ која је предвиђена Уставом.

"За другу БиХ, чак и ову каква сада функционише, ми нисмо заинтересовани, све изван Устава мора да буде преиспитано и наново договорено. Крајње је вријеме за суштинску расправу у оквиру БиХ, каква она може евентуално да остане. Ако није тако, онда је неодрживо и ми то тако посматрамо, свидјело се то лажним представницима, државама које се мијешају у унутрашња питања без икаквог разлога, или не", рекао је Додик.

Он је додао да трећа држава може да се мијеша у унутрашња питања неке земље само ако је та земља позове, а БиХ, како је рекао, није позвала ниједну државу да се мијеша у њена унутрашња питања, па тако није позвала ни земље чланице Савјета за спровођење мира (ПИК).


Отворен нови вртић у Великом Блашком: Додик најавио уплату додатних средстава

Отворен нови вртић у Великом Блашком: Додик најавио уплату додатних средстава

"Према томе, све је то вануставно и ако се врати једном на сцену владавина права коју нам стално заговарају ови Европљани, а упорно лажу о тој теми, овдје се понашају противправно, противуставно, онда ће и то бити стављено на дневни ред", рекао је Додик и напоменуо да стално надгорњавање неће довести ни до чега.

Додик је поновио да стручна заједница у Републици Српској и правници треба да искажу свој став и да поздравља такав њихов приступ.

Република Српска, српски народ и републичке институције треба да одбаце све одлуке које нису у складу са њеним уставом и Дејтонским споразумом, без обзира одакле и са које стране долазиле, те да им не придају никакав значај - један је од закључака Декларације коју је усвојило Удружење правника Српске поводом кризе проузроковане одлукама Кристијана Шмита, појединих амбасада, Уставног суда БиХ, Тужилаштва и Суда БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.