Предсједник Републике Српске

Додик: На Дипломатској академији у Бечу представићу стање у БиХ

  • 29.02.2024. 07:44

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је задовољство што ће средином марта имати прилику да буде предавач на Дипломатској академији у Бечу, гдје ће представити ситуацију у БиХ.

Додик је навео да ће Академија бити одржана 14. марта, а да ће предавачи бити и Драган Човић и Нермин Никшић.

"То је једна од најстаријих дипломатских академија у свијету. Тамо се не долази тако лако и имали смо пријатеље који су нам омогућили прилику да објаснимо шта ради Кристијан Шмит у БиХ и нећемо пропустити да о томе говоримо", рекао је Додик.

Он је навео да га, осим тога, очекују и бројне друге посјете земљама региона и свијета, као што је Турска, Мађарска, Француска.

"У Турској се сваке године одржава Економски форум, на веома високом нивоу и то је прилика за низ билатералних сусрета, разговора и договора са званичницима бројних земаља из свијета", рекао је Додик.

Додик је истакао да ће са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом покушати да размотри неколико отворених питања, па и то што у Турској није прихваћен амбасадор БиХ којег су раније предложили Бошњаци, због, како је рекао, одређене сарадње са струјом вјерског лидера Фетулаха Гулена коју Турци сматрају терористичком организацијом.

Према његовим ријечима, то питање сигурно треба да се објасни, али главно питање састанка са кључним људима Турске биће наставак економске сарадње.

"Наиме, једна турска компанија побиједила је на тендеру за изградњу хидроелектране `Мрсово` код Рудог и ту имамо добре активности. Покушавамо и да рехабилитујемо проблем ауто-пута Сарајево-Тузла ка Бијељини и Београду, па из тог града према Ужицу и Вишеграду па поново до Сарајева", појаснио је Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да је Турска на том плану процедурално доста учинила, али остао је вјечити проблем у Федерацији БиХ у смислу немогућности договора о путним правцима.

Он је додао да га крајем марта очекује посјета Француској, те да је посјета Мађарској била планирана за 7. март, али је отказана због неодложних обавеза Виктора Орбана.

Пратите нас и путем Вибера