Srpski član Predsjedništva

Dodik najavio krivičnu prijavu protiv Džaferovića

  • Извор: СРНА
  • 22.08.2022. 19:19

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića ukoliko bude učestvovao na međunarodnoj krimskoj platformi koju organizuje Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine, te naglasio da je privatno učešće i iznošenje stavova praksa bošnjačkih političara, čime ruše BiH.

Dodik, koji je danas na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH glasao protiv učešća Džaferovića na sutrašnjem onlajn samitu o međunarodnoj krimskoj platformi, istakao je da BiH sa takvom politikom ne može uspjeti i ne treba da uspije.

On je naglasio da će učešćem na samitu Džaferović ponovo prekršiti Poslovnik o radu koji kaže da spoljna politika BiH mora da bude usaglašena na nivou Predsjedništva.

"Ukoliko u prvom razmatranju neke tačke dnevnog reda nema konsenzusa, onda to ide na sljedeću redovnu sjednicu. Tu nema ni sljedeće sjednice, nema ničega, i on (Džaferović) će pokušati da sutra govori o tome", naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je za RTRS da je upozorio Džaferovića da će podnijeti protiv njega krivičnu prijavu, imajući u vidu da krši Poslovnik o radu.

"To se njemu očigledno sviđa, to mu nije prvi put da se lažno predstavlja, kao neka konkubina koja stalno izigrava institucije BiH, navodno se zalaže za BiH, a sve čini da uruši ne samo institucije, nego i povjerenje da je uopšte moguće, da imaju smisla te institucije. Koji će đavo Predsjedništvo ako se ne poštuje Poslovnik i Ustav BiH", naveo je Dodik.

On je dodao da nigdje ne piše da predsjedavajući može samostalno da učestvuje u bilo kom forumu, niti može da iznosi svoje stavove o tome.

"To što oni čine je rušenje BiH", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da ova BiH sa takvom politikom ne može uspjeti i ne treba da uspije.

"Svi primjećuju da je to kraj ove zemlje. Samo se čeka da se proglasi kraj. Da li će on biti za dvije, pet, deset godina, to nije važno. Ali očigledno je da ova zemlja ne može nikako", rekao je Dodik.

On je napomenuo da predsjedavajući Predsjedništva BiH nema nijednu ulogu osim da tehnički zakaže sjednicu.

Dodik je napomenuo da Džaferović nije našao za shodno da postavi to pitanje na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH, nego da je on po saznanju tražio da bude održana vanredna sjednica i da je to učinjeno, sa jednom tačkom - učestvovati ili ne učestvovati.

On je naveo da Džaferović pokušava da za činjenicu da je na njegovu adresu došao poziv kaže da je to njemu upućeno i onda to iskoristi i lažno govori da je to BiH i da govori u ime BiH.

Dodik je rekao da je jedina tačka dnevnog reda današnje vanredne sjednice Predsjedništva BiH bila u vezi sa odlučivanjem o tome da li da predsjedavajući Predsjedništva BiH učestvuje na krimskoj platformi.

Dodik je dodao da je njegov prijedlog bio da se ne prihvati učešće jer BiH nema utvrđene stavove o tome i da bi to moglo da znači ne samo pogoršanje odnosa sa Rusijom i nekim drugim faktorima, nego bi poručilo da je BiH pristrasna, da je na jednoj strani, da nije neutralna i s druge strane doprinijelo bi znatnom obimu unutrašnjih neslaganja.

On je naglasio da predsjedavajući Predsjedništva BiH je tehničko lice i mora da iznosi usaglašene stavove.

"To je njegovo privatno iznošenje stavova, to neme nikakve veze sa onim što je BiH, nikada o tome nije donesena odluka, sve je jasno", naglasio je Dodik.