Лидер СНСД-а

Додик: Нема договор око Закона о Суду БиХ

  • Извор: АТВ
  • 26.10.2023. 11:35

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је након састанка коалиције на нивоу БиХ да нема договора око Закона о Суду БиХ, а пошто је ријеч о пакету, он истиче да пакет није усаглашен.

"Закон о спречавању терористичких активности и прању новца је на неки начин усаглашен, остао је и даље проблем Закон о Суду БиХ. Са наше стране је било прихваћено да варијанта коју је сагласност дала и Европска комисија, остао је проблем сједишта апелационог одјељења. Данас смо чули да бошњачка страна није ни за то апелационо одјељење, него за неки облик суда. То значи да се нисмо договрили, а кључни проблем је сједиште. Ми сматрамо да то треба да буде Бањалука, партнери ФбиХ сматрају да то треба да буде у Републици Српској, али да буде на другој локацији. То је некоректно, овај састанак није дао неки резултат", рекао је Додик.

Он истиче да око Уставног суда постоји договор да се крећу кроз неке друге варијанте које су предложене.

"Одржали смо ранији договор везано са раније ствари које су договрене, попуњена је радна група за израду Изборног закона и то ће се кретати даље. На федералним партнерима остаје и даље обавеза да рјешавају питање начина избора чланова предсједништва БиХ у Федерацији. Република Српска остаје и даље при томе да бира непосредно. Прихватамо све договоре партнера у ФБиХ. То је са наше стране коректно", каже Додик.

Он је поручио да му је жао што нису успјели да усагласе ова два закона.

"Пошто је то био пакет, немамо тај пакет усаглашен. Имамо нека кретања, ранији договор око неких рјешањава проблема у електропреносу, увођење в.д. статуса, то је договорено. Иамо ствари у којима се крећемо, али у неком амбијенду у којем долазе ови из Европе, ми из Републике Српске да направимо неки очекиван корак, али очигледно тога нема. Губимо вријеме, жао ми је што није успјело", рекао је Додик.

"Није могућ сљедећи састанак, јер смо одлучили да овај буде кључан. Ако је Бањалука људима из ФБиХ спорна, онда негирају саму државност за коју се здушно залажу. Ако је Бањалука прљава да би била сједиште неког органа, то је друго питање. Нисмо тражили да се измјести у Шри Ланку, него да буде у оквиру Републике Српске, односно БиХ. Једино ако нема неке друге навике коју ми гледамо у суду такав, какав је.. Ниједна пресуда у Суду БиХ са становишта права није одржива. Немогуће је да се прво и друго одјељење формира на истом мјесту, то не може ни Европа да поднесе. Али у БиХ нема ни "п" од права", каже Додик.

Он се осврнуо и на чињеницу да Шмита у ФБиХ признају, а у Републици Српској не. 

"Ако неко може са стране ући и прописати неки закон, а да не реагујемо сви у одбрану те фамозне приче о суверенитету, онда је овдје све накарадно. Не може се направити прича о заједничкој држави на бази игнорисања једних, других, трећих. Или прихватања подаништва које је овдје огромно. Ми смо хтјели понудити шефици Европске комисије која дође овдје да кажемо ево то смо урадили, али нисмо успјели. Нисам ни задовољан, ни незадовољан. Једноставно нисмо успјели. Данас мислим да смо даље од суда него што смо били прије три мјесеца", рекао је Додик.

Пратите нас и путем Вибера