Предсједник Републике Српске

Додик: Нисам знао да је Конаковић тако глуп, шта је радио у САД-у 20 дана?

  • Извор: АТВ
  • 29.09.2023. 15:01

Предсједник Републике Српске Милорад Додик коментаришући одлазак у САД министра спољних послова БиХ у Савјету министара каже да га занима хоће ли Елмедин Конаковић поднијети некоме рачуне гдје је био 20 дана, шта је радио и о чијем трошку.

"Њему (Конаковићу) треба да се обрачунава са Републиком Српском. Нисам знао да је тако глуп када каже да се све своди на Русију. Ни Тито себи није дозвољавао да оде у Америку 20 дана, шепури се по свијету а да овдје остави проблеме. Било би интересантно да се види гдје је био и на чијем трошку. А тамо прича све негативно о Републици Српској, покушава је представити као проблем што показује да је напустио политику заједничког дјеловања, да крши политички консензус око неких ствари", истакао је Додик.

Он је поручио да се реторика Конаковића и Бисере Турковић не разликује.

Mazalica: Da Konaković štiti Ustav i zakone, trčeći bi odnio pismo Guterešu i plivajući donio odgovor

Mazalica: Da Konaković štiti Ustav i zakone, trčeći bi odnio pismo Guterešu i plivajući donio odgovor

"Морам да му поручим да циљеве које смо ми хтјели да остваримо кроз овај аранжман смо остварили. Он ако мисли да може да наметне што гору ситуацију за Републику Српску нека настава. Он више није наш заједнички министар иностраних послова, са оним што ради по свијету, како ради и клевеће".

То је нешто што је неприхватљиво поготово када идете на међународну сцену, морате да представљате договорене политичке ставове и оквире, а не да то радите лично или у име своје партије, поручио је Додик.

Dačić odgovorio Konakoviću: Uvijek se traži povod da se kaže da Srbija ne poštuje teritorijalni integritet BiH

Dačić odgovorio Konakoviću: Uvijek se traži povod da se kaže da Srbija ne poštuje teritorijalni integritet BiH

"Што се тиче Шмита, њему је познато да није именован од стране УН-а. Коме то вриједи да се говори? Колико пута морамо да кажемо да се треба прочитати Анекс 10. Конаковић не проводи политику партнера на нивоу БиХ, него неку своју и странаца који су ту. У реду. Република Српска има право да доноси своје законе и наставиће тако. Закон о раду НВО је преписан од САД-а, само ублажен. Они тамо сијеку главе, у политичком смислу".

Додик истиче да ће Република Српска наставити са законодавним активностима. 

"Ово што Конаковић говори је због тога што у септембру на столу имамо закон о Уставном суду у коме ћемо елиминисати судије Уставног суда. Њима судије и Шмит требају да се обрачунају са Републиком СРпском. Без тога, они немају никакву снагу. Конаковић и нема неку снагу. Покушао је да се представи као Мајка Тереза, а у суштини је тип који проводи подмуклу бошњачку политику обрачуна са Републиком Српском", каже Додик и поручује:

Policija izuzela dokumentaciju o Konakovićevom dodjeljivanju grantova

Policija izuzela dokumentaciju o Konakovićevom dodjeljivanju grantova

"Интересантно питање. Како је могуће да неко ко је одговоран за било какву заједницу, па ето и његову БиХ, проведе у САД-у 20 дана. О чијем трошку и о чијим парама? Гдје је то био? Хоће ли некоме поднијети извјештај? Хоће ли рећи шта је говорио? Да ли је заступао све у БиХ или себе и своју нацију и политичку партију? Ако је то урадио, онда има велики проблем", рекао је Додик.

Пратите нас и путем Вибера