Predsjednik Republike Srpske

Dodik: Odluka Ustavnog suda školski primjer politički dirigovane odluke

  • Извор: СРНА
  • 02.03.2023. 14:15

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je odlukom o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske Ustavni sud BiH po hitnom postupku, izrekao privremenu mjeru iako za istu nije naveo nijedan konkretizovani pravni ili činjenični razlog.

Dodik je istakao da je ovakvom mjerom Ustavni sud BiH suštinski prejudicirao konačnu odluku u tom predmetu i očigledno postupio po nalogu Kristijana Šmita, kako bi "pravno pokrio" njegovu nepravnu odluku, odluku osobe koja u BiH ima status stranca u privatnom svojstvu, bez ikakvih ovlaštenja.

"Privremena mjera koju je danas izrekao Ustavni sud je školski primjer politički dirigovane odluke koja se ne bavi pravom nego politikom, koja Zakon privremeno stavlja van snage pod smiješnim i nepravnim izgovorom 'zato što se radi o složenom pitanju' i paušalnom i ničim potkrijepljenom i obrazloženom tvrdnjom da njegova primjena može nanijeti nenadoknadivu štetu", pojasnio je predsjednik Srpske.

On je naglasio da takav pravni argument "složeno pitanje" i paušalizacija nanošenja nenadoknadive štete predstavlja ismijavanje Ustava BiH i prava uopšte, odnosno predstavlja upravo ono što Ustavni sud BiH i jeste - mjesto na kome odlučuje politika, a ne pravo i koje od BiH pravi smiješnu državu.

"Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH nema svoju imovinu, imovina pripada entitetima, odnosno Republici Srpskoj. To je potpuno jasno svakom sa makar i površnim poznavanjem prava kada pročita Ustav BiH", rekao je Dodik.

Podsjetivši da Ustav BiH jasno i ekplicitno propisuje da BiH pripada samo onom što je eksplicitno propisano u Ustavu, odnosno jednako tako eksplicitno i izričito predviđa da sve ono što nije predviđeno Ustavom kao nadležnost BiH pripada entitetima, Dodik je poručio u izjavi Srni da se to nije i neće promijeniti, niti će Republika Srpska ikada na to pristati kakve god odluke donosio Ustavni sud BiH.

Ustavni sud BiH donio je danas odluku o privremenoj suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, do donošenja konačne odluke.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином