Предсједник Српске

Додик предлаже да одјељење апелационог Суда БиХ буде у Новом Граду

  • Извор: Агенције
  • 30.10.2023. 15:30

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, предложио је данас да одјељење апелационог Суда Босне и Херцеговине буде у Новом Граду.

Он је истакао да су они сматрали да сједиште одјељења апелационог Суда БиХ треба да буде у Бањалуци. 

"Њима није чак ни спорно да буде у Републици Српској, али они би одређивали гдје у Републици Српској. Ја предлажем, ако није могуће у Бањалуци, нека буде у Новом Граду. И то је Република Српска и то је Босна и Херцеговина", рекао је Додик.

Он је рекао да Суд и Тужилаштво немају своје упориште у Уставу БиХ, већ да су наметнути.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, рекао је да је првобитно било одређено да сједиште тог суда буде у Мостару, те додао да није у реду да и један и други ниво буду у Федерацији БиХ.

Он је навео да су партнери у власти на заједничком нивоу пристали да сједиште апелационог суда буде у Републици Српској и одмах предложили Источно Сарајево.

"На овај начин покушавају да нама у Српској направе лажни раздор. Нисмо за Источно Сарајево, јер су све те судије под утицајем федералног Сарајева и страних амбасада", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо и да би судије, које би донијеле одређену одлуку против Кристијана Шмита, могле да буду угрожене.

"Док се то питање трајно не ријеши и док не добије своје уставне обрисе, сматрамо да сједиште треба да буде у Бањалуци", рекао је Додик.

Подсјећања ради, посљедњи састанак лидера политичких партија које чине власт на нивоу БиХ пропао је, јер није било договора у вези са законом о Суду БиХ. Спорно је то што Република Српска инсистира да сједиште тог суда буде у Бањалуци, док странке Тројке траже да то буде Источно Сарајево.

Осим тога, спорна је и надлежност тог суда, као и његово име. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм