Предсједник Републике Српске

Додик: Са партнерима на нивоу БиХ могућ разговор када испуне већ договорено

  • 09.05.2024. 16:55

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да са партнерима на нивоу БиХ увијек може разговарати, али да не зна о чему би причали имајући у виду да ни раније договоре нису испоштовали.

- Када испуне оно о чему смо се договорили, попут расподјеле средстава од акциза, онда можемо разговарати и о буџету. Прије тога не - рекао је Додик.

Додик је додао да Република Српска губи јер се средства не распоређују како је договорено, те подсјетио да је општа стопа расподјеле да 38 одсто иде Републици Српској, а остало Федерацији БиХ и Брчко дистрикту.

- По том принципу се дијели 90 одсто средстава, 10 одсто остаје нераспоређено да би се вршила нивелација. Имали смо састанке и договорили да Српској буде додијељено 36 одсто, па већ пет мјесеци чекамо да се то заврши, али у ФБиХ неће да гласају на Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ за оно што је политички договорено - навео је Додик.

Он је навео да би сада жељели да повећају буџет, за који није спорно да остане у прошлогодишњим оквирима повећан за дио добити коју је остварила Централна банка БиХ око 40 милиона КМ.

Он је рекао да су више пута пролонгирани и термини за разговор о Уставном суду БиХ, што поново не желе да ставе на дневни ред, те нагласио да је неопходно завршити причу о Суду БиХ и томе да важе само закони које доносе законодавни органи у БиХ, а не неки други.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Документарни програм (Р)

    'Документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.