Sarajevo

Dodik: Širi se priča da Šmit planira nametnuti budžet, ako se to desi biće ozbiljnih posljedica

  • Извор: Агенције
  • 20.05.2022. 21:55

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom rekao je da postoje priče kako Kristijan ŠMit planira da nametne budžet, ali da će biti ozbiljnih posljedica ako seto dogodi.

"Danas se u ovom gradu, u institucijama proširila priča da Šmit namjerava da nametne budžet. To je apsolutno neprihvatljivo, nepromišljeno, ukoliko postoji takva odluka. Šmit ima podršku Amerikanaca i Britanaca i još se čeka podrška Brisela. Ako to urade, moraće da se suoče sa ozbiljnim posljedicama funkcionisanja BiH", kazao je Dodik.

Smatra da su navodne glasine koje je čuo, istina.

Dodik je rekao da je na sastanku istakao potrebu za uspostavljanjem nove dinamike u odnosima između EU i BiH, te da on nikada nije dovodio u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

"Nesporno je i ja želim javno da to kažem teritorijalni integritet i suverenitet na bazi Ustava za nas nije sporan. Spreman sam da potpišem bilo šta na bilo kojem niovu u tom smislu, da preuzmem obaveze za poštovanje Ustava i teritorijalnog integriteta BiH i njenog suvereniteta da bi to moglo dati odgovore na ranija ponašanja ili tvrdnje o tome da je teritorijalni integritet ugrožen što zaista nikada nije bilo", kazao je Dodik nakon sastanka.

Istakao je da su "neki tehničari iz Evropske komisije prema nama ovdje bili neopravdano strogi i da su bili pomalo bezobrazni" kao i da EU stalno traži dodatne uslove koje BiH teško može ispuniti. Takođe smatra, da su optimalni uslovi za dobijanje kandidatskog statusa davno prošli.

Dodik je kazao da je predložio da nakon tri poglavlja koja je BiH skoro finalizirala, država dobije status kandidata za članstvo u EU.

Naglasio je da smatra da treba održati izbore, te da se novac može osigurati iz budžeta Federacije BiH i Republike Srpske, a kada se novac osigura iz budžeta BiH, vratio bi se nazad entitetskim vlastima.

"Rekao sam na zajedničkom sastanku kako je ova zemlja u ozbiljnom problemu, disfunkciji. Ukoliko ne bude kandidatskog statusa i davanja nekog novog impulsa, da je teško očekivati da će se stvari promijeniti. Razgovarali smo i na temu izbornih reformi. Moj stav je da u pogledu statusa konstitutivnih naroda, ne može biti kako Bošnjaci žele jer će se razgradnja takvog sistema dogoditi kad-tad", kazao je Dodik.

Istakao je da je danas prisustvovao izuzetno konstruktivnom sastanku.

"Mislim da je ispravna politika predsjednika Hrvatske koji smatra da je reforma izbornog zakona ovdje bitna za Hrvate i to apsolutno mogu da razumijem", naveo je Dodik.

Nakon što je u obraćanju medijima ponovio stajalište o uvođenju sankcija Rusiji, istakao je kako jedan dio institucija funkcioniše bez političke saglasnosti.

"Sav problem u tome jeste što je uništen sistem odlučivanja u BiH, ukoliko se to hitno ne popravi neće dobro završiti. Ilustracija jeste nezadovoljstvo Džaferovića što se ne provodi ono što su on ili njihovi podanici preduzimali u svijetu. Ni jedna od tih odluka neće dobiti saglasnost Predsjedništva, ni Savjeta ministara ni Parlamenta BiH", kazao je Dodik.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија