Predsjednik Srpske

Dodik: Slažem se, snagu Amerike treba da osjete svi koji krše Dejtonski sporazum

  • Извор: Агенције
  • 18.05.2023. 22:10

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se konačno slaže s jednim američkim zvaničnikom u vezi sa sprovođenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Baš kao što je Derek Šole danas rekao da 'SAD žele puno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma', to želim i ja, kao i poštovanje Ustava BiH, onako kako je napisano. Slažem se i s tim da snagu Amerike treba da osjete svi koji krše Dejtonski sporazum i vjerujem da će tu snagu da osjeti prvo Majkl Marfi, koji ovdje ispoljava lične frustracije", objavio je Dodik na Tviteru.

Predsjednik Srpske je naglasio da BiH može da opstane baš onako kako je napisano u Dejtonskom sporazumu i Ustavu, a ne na način kako to tumače pojedini ambasadori, pa bio on i američki.

"Slažem se i sa Šoleovom konstatacijom da je za mnoge u američkoj administraciji pristup Zapadnom Balkanu stvar ličnog jer je jasno da je riječ o generaciji službenika koji su svoju karijeru izgradili na razbijanju Jugoslavije", naveo je Dodik.

Što se tiče Šoleove priče o etnonacionalizmu, Dodik je ocijenio da to nije održiva kvalifikacija jer su narodi u BiH ustavna kategorija i na konstitutivnosti naroda zasnovan je Dejtonski mirovni sporazum. 

Pratite nas i putem Vibera