Dodik: Sudbina BiH zavisiće od narednih izbora

  • 26.02.2021. 14:42

Predsjdnik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da nesposobnost Federacije BiH da formira Vladu govori o političkom ambijentu koji dolazi s te strane.

Prema njegovim riječima, osnovni cilj je na tom planu priča o reformama izbornog zakonodavstva.

- Mi smo formirali ekipu stručnjaka za tu oblast i artikulisaćemo svoj stav. Naravno, čekamo sudbinu razgovora u FBiH u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH, a naš stav ostaje isti – Republika Srpska ostaje pri tome da se u njoj na direktnim izborima bira srpski član Predsjedništva. Dakle, Srpska će birati svog člana i ne možemo prihvatiti prijedloge da to on bude biran u parlamentu ili na drugi način - poručio je Dodik, koji je i srpski i predsjedavajući član Predsjedništva BiH.

On je ponovio da Srpska nije uključena u razgovore o tome kako će se tamo birati članovi Predsjedništva.

- Tamo je rečeno da FBiH u ovom trenutku na tom planu bira Bošnjaka i Hrvata. I oni trebaju dati rješenja u tom smislu. Da li će uspjeti, ne znam, ali od tog rješenja zavise i druge intervencije u izborno zakonodavstvo. Mi želimo biti dio onih koji će doprinijeti da to zakonodavstvo bude transparentno, jasno i onemogući spekulacije, pa i vezano za izbor CIK-a i mnogo čega - rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sjednica Izvršnog komitet SNSD-a.

On je naveo da SNSD očekuje da se otvori pitanje odgovornosti CIK-a BiH za štete nanesene u izbornom procesu.

- Smatramo da članovi CIK-a treba da budu smijenjeni, podnesu ostavke i daju šansu da se u legitimnom procesu izabere nova CIK koja će biti odgovorna za sprovođenje izbora koji će biti veoma delikatni - naveo je Dodik.

Dodao je da će od izbora naredne godine zavisiti sudbina i BiH.

- Ako se Bošnjaci i Hrvati dogovore o rješenju u FBiH, stvoriće se uslovi da razgovaramo o drugim elementima modifikovanja izbornog zakonodavstva. Mi ćemo predložiti da mandat pripadne stranci bez preferencijalnih procedura jer se pokazalo da je to najveći osnov političke korupcije u BiH. Naravno, poslanici su važni, ali partije predlažu te ljude - rekao je Dodik.

(RTRS)
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм