Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Vidovdan - jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji

  • Извор: СРНА
  • 27.06.2022. 18:03

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je komandantu Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka brigadiru Miloradu Krajšumoviću, kao i svim pripadnicima ovog puka krsnu slavu - Vidovdan, ističući da je 28. jun jedan od najvažnijih datuma koji je obilježio srpsku istoriju kroz vijekove.

Dodik je izrazio uvjerenje da je Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk sposoban da bude značajna odbrambena komponenta u okviru Oružanih snaga BiH, garant mira, bezbjednosti i stabilnosti srpskog i drugih naroda u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da 28. juna, na Vidovdan, Republika Srpska odaje počast Vojsci Republike Srpske koja je u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu sačuvala Republiku i srpski narod od potpunog stradanja, progona i nestanka, ali i svim srpskim junacima koji su kroz vijekove branili slobodu i srpski narod.

- Naša trajna i sveta dužnost je da čuvamo sjećanje na njihovu žrtvu, kao i da sačuvamo i odbranimo našu Republiku Srpsku koja je garant opstanka Srba na ovim prostorima - istakao je Dodik.

On je naglasio da generacije koje danas žive u miru i slobodi moraju da znaju i pamte da je Vojska Republike Srpske u proteklom ratu odbranila Republiku Srpsku i sačuvala srpski narod.

- Okupljeni oko iste slobodarske ideje, jedinstveni u svojoj namjeri da se borimo za istinu i pravdu, uspjeli smo da stvorimo Republiku Srpsku, a pripadnici Vojske Republike Srpske dali su nemjerljiv doprinos u njenoj odbrani - naveo je Dodik u čestitki.

On je poželio da svaki budući Vidovdan bude zavjet sabornosti, hrabrosti i odlučnosti srpskog naroda da ostanu na časnom i ponosnom putu svojih predaka koji su uvijek bili na strani slobode, istine i pravde, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine i za svoju krsnu slavu uzela je Vidovdan, praznik posvećen Svetom knezu Lazaru i junacima izginulim u Kosovskom boju koji se dogodio na Vidovdan 1389. godine.

Reformom sistema odbrane u BiH u okviru zajedničkih Oružanih snaga formiran je Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.