Brisel

Dogovor bez potpisa: O Ukrajini odluka u Predsjedništvu BiH

  • Извор: АТВ
  • 12.06.2022. 23:47

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel oglasio se nakon sastanka u Briselu sa predstavnicima parlamentarnih partija iz BiH i objavio izmijenjeni dokument koji nisu prihvatili Branislav Borenović (PDP) i Nenad Nešić (DNS). Sporni dio o definisanju rusko-ukrajinskog sukoba je izuzet i kako je navedeno sa sajtu EU o njemu će odlučiti Predsjedništvo BiH. Dokument je dogovoren, ali ne i potpisan.

Ovo je dogovoreno od sljedećih 12 učesnika iz Bosne i Hercegovine: Petar Đokić (SP), Milorad Dodik (SNSD, član Predsjedništva), Šefik Džaferović (SDA, predsjedavajući Predsjedništva), Edin Forto, (NS), Bakir Izetbegović (SDA), Elmedin Konaković, (NiP), Željko Komšić (DF, član Predsjedništva), Nermin Nikšić (SDP), Nermin Ogrešević, (NES), Elzina Pirić (PDA), Senad Šepić (NB), Nenad Stevandić (US).


Predstavnici Republike Srpske pozivaju na raspravu i usvajanje odluke u Predsjedništvu BiH o situaciji u Ukrajini.


1. Posvećeni su prosperitetu, demokratskom funkcionisanju i sigurnosti Bosne i Hercegovine, i obavezuju se da će konstruktivno preduzeti neophodne reforme kako bi zaštitili i unaprijedili ove ciljeve.


2. Naglasiti važnost produženja izvršnog mandata EUFOR-a Althea i njegovog kontinuiranog prisustva u Bosni i Hercegovini kako bi se održalo sigurno i bezbjedno okruženje.


3. Posvećeni su punom poštovanju svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudskih odluka, i konstruktivno radeći zajedno na njihovoj dobroj namjeri, u cilju obezbjeđivanja usklađenosti sa evropskim standardima.


4. Preduzeće sve neophodne korake da Opšti izbori 2022. godine budu efikasno organizovani i sprovedeni na uredan način, uz neophodna sredstva. Stranke će izbornu kampanju voditi pošteno, konstruktivno i bez retorike koja izaziva podjele i mržnju.


5. Konstruktivno će sarađivati nakon glasanja kako bi se obezbijedilo brzo formiranje novih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti na svim nivoima vlasti u skladu sa zakonom propisanim rokovima.


6. Odlučno će raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o aplikaciji zemlje za članstvo u EU, kako bi napredovali na putu ka EU i odgovorili na težnje ljudi.


7. U tom kontekstu, nastojaće da hitno, a najkasnije u roku od 6 mjeseci od formiranja svih organa, usvoje:


8. Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine (VSTS) i Zakon o sudovima;


9. Zakon o sprečavanju sukoba interesa;


10. Zakon o javnim nabavkama;


11. izborne reforme i one ograničene ustavne reforme potrebne kako bi se osigurala puna usklađenost sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSCE/ODIHR-a i GRECO-a;


12. mjere za potpuno obnavljanje redovnog političkog dijaloga sa EU, uključujući kroz strukture SSP-a i preduzimanje svih neophodnih koraka kako bi zemlja imala koristi od fondova EU u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), uključujući blagovremenu ratifikaciju finansijskog okvira i Sporazum o partnerstvu.


13. Nadalje, sa ciljem da Bosna i Hercegovina ostvari kritičnu masu reformi i odlučno napreduje na svom putu ka EU, saglasni su da preduzmu korake:


14. osigurati potpuno funkcionisanje institucija na nivou Bosne i Hercegovine i osigurati da se na tom nivou donose odluke u skladu sa nadležnostima na nivou Bosne i Hercegovine, te da nakon izbora preduzme konstruktivan dijalog o fundamentalnim pitanjima koja se tiču funkcionisanja BiH, uključujući usvajanje široke strategije u oblastima podijeljenih nadležnosti, u skladu sa ključnim prioritetom koji zahtjeva da se obezbijedi pravna sigurnost u raspodjeli nadležnosti između nivoa vlasti;


15. da ojača prevenciju i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući obezbjeđivanje da organi za sprovođenje zakona i pravosuđe mogu da rade nezavisno i da imaju sva neophodna sredstva da uspostave rezultate proaktivnih istraga, potvrđenih optužnica, krivičnog gonjenja i pravosnažnih presuda, uključujući i visoke nivo.


16. ka unapređenju ukupnog funkcionisanja javne uprave obezbjeđivanjem profesionalne i depolitizovane državne službe.


17. Nastaviti usklađivanje Bosne i Hercegovine sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, uključujući implementaciju i saradnju u oblastima obuhvaćenim Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, u skladu sa članom 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.


18. Posvećeni su preduzimanju konkretnih koraka u promovisanju ambijenta pogodnog pomirenju u cilju prevazilaženja naslijeđa rata, u skladu sa ključnim prioritetima i Zajedničkom izjavom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.


19. Pozdravljamo aktivnu podršku EU i olakšavanje dijaloga, izgradnju poverenja i poverenja ka završetku gorenavedenih akcija.