Prošle dvije sedmice

Dogovora oko Izbornog zakona ni na vidiku

  • Извор: АТВ
  • 10.08.2022. 19:13

Ni federalne stranke, po svemu sudeći, više ne doživljavaju Kristjana Šmita za onog za koga se predstavlja. Prošle su već dvije sedmice roka, od šest, koliko im je Nijemac dao za dogovor oko političke izmjene Izbornog zakona BiH ali, kako stvari stoje, od toga nema ništa.

To je ranije i najavio lider SDA, Bakir Izetbegović, uz opasku da će, uz pomoć bošnjačkih lobista, dovesti Šmita u poziciju da nametne još jednu izmjenu ali po sarajevskoj želji. Hrvatima, koji traže jednako predstavljanje na izborima, stiže poruka i od Izetbegovićevog oktobarskog protivkandidata.

"Reforma izbornog zakonodavstva neće biti izvršena po mjeri i željama HDZ-a. Također, pozivam one koji obavljaju najviše državne funkcije da ne lansiraju samo izjave nego da rade svoj posao i konkretno djeluju s ciljem zaštite državnih interesa Bosne i Hercegovine", poručio je Denis Bećirović, delegat SDP-a u DN PS BiH.

Analitičari iz drugog entiteta smatraju da je pred Nijemcem veliki test.

"Iskreno ne vjerujem da će podleći pod novim pritiscima jedne političke rulje iz Sarajeva koja je pokazala sve svoje ideje kroz jednu rečenicu koju je izgovorio jedan od protestanata da se Hrrvati mogu smjestiti u dva vagona", kaže Zoran Krešić, analitičar.

Svaka odluka koja je nametnuta nije u skladu sa demokratskim principima, smatra Filip Matić, analitičar iz Republike Srpske. Nametanja urušavaju ne samo Ustav BiH već i suživot tri konstitutivna naroda. 

"Postavlja se pitanje kakva je suština izlaska na izbore i izbora legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH, ako ćemo imati jednog kolonijalnog upravnika zvanog visoki predstavnik koji će moći da nameće svoju volju, svoje odluke kada god želi i na način na koji to želi", kaže Filip Matić, analitičar.

Ovih dana aktuelno je i pitanje dolaska 50 njemačkih vojnika u BiH. Mnogi strani bezbjednjaci smatraju da je to i normalno poslije bošnjačkog okupljanja ispred OHR-a sa koga se i prijetilo njemačkom diplomati.


  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм