Ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu

Dragan Mektić na društvenim mrežama obmanjuje javnost

  • 21.11.2019. 19:03

Ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić na društvenim mrežama svjesno obmanjuje javnost i to objavljivanjem isječka sa zvaničnog sajta NATO-a i to od 18. februara ove godine.

Iako u kompletnom dokumentu jasno piše da Akcioni plan za članstvo ili MAP ne podrazumijeva članstvo u NATO i da je prilagođen individualnim potrebama zemalja, Mektić je na Tviteru iz konteksta izdvojio samo dio u kojem piše da je MAP dokument koji podrazumijeva pridruživanje Alijansi. Jasno je čak i zagovornicima NATO puta da u Brisel neće biti poslat ANP, nego Program reformi koji su čak okarakterisali kapitulacijom pred željama Milorada Dodika.

Srpski član Predsjedništva BiH i danas je podcrtao da je riječ o kompromisnom dokumentu i da se Republika Srpska Programom reformi koji će biti poslat Alijansi, ne odriče svoje politike vojne neutralnosti.

"Republika Srpska ne vidi nikakvu prednost u NATO-u, za razliku od drugih. Mi smo prošli kroz NATO bombardovanje, znamo kako to izgleda. Ulazak u NATO bio bi moralno oslobađanje te NATO generacije ili sadašnjeg saveza od tih podlih bombardovanja i osiromašenog uranijuma koji čak i sada ubija našu djecu", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Program reformi nije ANP, i nije razlika samo u nazivu dokumenta. Riječ je o dokumentu koji definiše saradnju sa Alijansom, ali nipošto ne podrazumijeva pridruživanje NATO-u, garantuje i predsjednik Republike Željka Cvijanović. 

"Jeste dokument na osnovu kojeg će se vršiti određene reforme i moram reći prilično restriktivan u odnosu na neke dokumente koji su u prethodnom periodu bili formulisani o tome. Mi nikad nismo sporili da treba da postoji ni plan saradnje niti reforme koje će u okviru tog plana saradnje na jačanju bezbjednosnih kapaciteta postojati, a opet u tom kontekstu saradnje sa NATO-om", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Iz Vlade Republike Srpske poručuju i da bi za eventualno članstvo BiH u NATO bile neophodne nove odluke BH-Predsjedništva koje trenutno ne postoje. Nemoguće je, kaže Višković, da do takvih odluka i dođe, do kad je na snazi Repzolucija Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. Tako je predviđen i da zadnju riječ o pridruživanju NATO-u imaju građani Srpske na referendumu. 

"Ovdje nema ni NATO-a, ovdje nema ni MAP-a, ovdje ima saradnja koju smo mi i do sada imali. Hoće li neko da kaže da u BiH i danas nema prisustva NATO snaga, bilo ih je i prije 10 godina, sigurno će ostati tu i u narednom periodu, ali mi ne želimo članstvo", naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.  

Program reformi, kao kompromisni dokument, biće proslijeđen posredstvom misije BiH u NATO. U Brisel bi trebalo da bude poslat dan nakon što Parlament potvrdi Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Ssavjeta ministara, kao i nove ministre.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина