Ambasador BiH pri UN-u

Drama uoči sjednice SB UN-a: Alkalaj spremio govor u kojem optužuje Šmita pa odustao od obraćanja

  • Извор: Агенције
  • 03.11.2022. 09:48

Prava političko-diplomatska drama odigravala se juče uoči sinoćnje sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) na kojoj je, između ostalog, predstavljen i izvještaj njemačkog turiste u BiH Kristijana Šmita o stanju u BiH.

Ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj trebalo je juče da se obrati pred ovim tijelom iako za to nije dobio saglasnost Predsjedništva BiH koje je jedino nadležno za spoljnu politiku, ali je, iz nepoznatih razloga, odustao.

Kako nezavnično saznaje Avaz, ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj prije sjednice SB UN-a u tajnosti je kontaktirao Gabrijela Eskobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD, i upozorio ga na sadržaj nacrta govora.

Alkalaj je, prema pisanju medija, Eskobaru rekao kako je dobio izričitu naredbu "svog šefa" da ga pročita.

U govoru se navodi kako je Šmit prekršio ankes 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dovodeći je u stanje destabilizacije. Takođe, u govoru se navodi da je Šmit prevario i birače i aktere na izborima.

Prema njegovom mišljenju, druga sporna stvar je to što je Šmit nametnuo ovakve izmjene Izbornog zakona BiH čije se vrednovanje sprovodi kroz matematičku formulu i koeficijent za učešće u izbornom procesu.

Treća stvar na koju se Alkalaj obrušio je to što je Šmit nametnuo amandmane na Ustav FBiH i dodao da je Šmit ovim potezom doveo građane BiH u stanje potpune pravne nesigurnosti.

Prema njegovim riječima, četvrta sporna stvar je činjenica da je Šmit "sve ovo planirao i uradio u saradnji sa Hrvatskom".

Takođe, Alkalaj je poručio da je Šmit otežao izvođenje izbornog procesa te poručio da je očigledno da je uloga Šmita da destabilizuje BiH.

Alkalaj je dodao i da Šmit radi portivustavne stvari.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je u pismu koje je uputio predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti UN Haroldu Agjemanu da delegaciju koja će prisustvovati sastanku ovog tijela svjetske organizacije nije odobrila BiH niti su je ovlastile relevantne institucije nego je treba smatrati privatnom ekspedicijom samoizabranih članova.

Dodik je istakao u pismu da nijedna osoba iz BiH, bez obzira na čin i funkcije, nema Ustavom predviđeno odobrenje da se obraća na bilo kakvom međunarodnom događaju.

Vlada Republike Srpske poslala je 28. Izvještaj Savjetu bezbjednosti UN koji se odnosi na period maj-oktobar ove godine i u njemu izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм