Po prvi put

Drugačiji glas o Srpskoj u njemačkom Bundestagu

  • Извор: АТВ
  • 18.07.2022. 19:28

Po prvi put u njemačkom Bundestagu, drugačiji glas o BiH i Republici Srpskoj. Govoreći o usvojenoj rezoluciji o BIH, poslanik Žaklin Nastić poručuje da postoje dobri razlozi zašto njemački vojnici ne treba da vršljaju po BiH. Kada je riječ o NATO-u, poslanicima je poručila da za tu misiju mora da se saglase Hrvati, Bošnjaci i Srbi. Imala je poruku i za Adisa Ahmetovića koji u njemačkom parlamentu najčešće iznosi stavove štetne za Republike Srpske.

"Gospodine Ahmetoviću, često ste na Televiziji BiH pozivali visokog predstavnika da razriješi mandata predsjednika Republike Srpske, zar ne mislite da baš to nacionalisti žele, da se izvana umiješate, zbacite legalno izabranog predsjednika. To je visokorizično i opasno i do toga ne treba doći. U jednom regionu, gdje se prije više od 23 godine kroz kršenje međunarodnog prava vodio rat od strane Njemačke i NATO-a, izgleda da postoji mogućnost ponovnog kršenja zakona", rekao je Žaklin Nastić, poslanik u njemačkom Bundestagu.

Njemačka želi ovdje da se vrati da komanduje. Neće doći one jedinice iz 41., ali dolaze ešaloni koje predvodi Kristijan Šmit koji je ovdje došao bez odluke i imenovanja u Savjetu bezbjednosti UN, poručio je srpski član predsjedništva BIH.

"On pokušava da ovdje modelira život. u čemu je razlika između okupacione vlasti 41. i ovo što, kako kaže, sada Šmit hoće, ni u čemu", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Njemački parlament je neprecizno prišao situaciji u BiH, ocjenjuju analitičari. Vodio se, kaže Miloša Šolaja, svojim željama i lobističkim aktivnostima.

"Neki ciljevi se ne mogu postići ni silom ni pritiscima, ni deklaracijama, nego treba da budu prirodan proces o da taj proces ide u skladu sa demokratskim odlukama koje treba da budu svima cilj ne samo Njemačkoj i njemačkom parlamentu", rekao je Miloš Šolaja, profesor međunarodnog prava.

Njemački Bundestag usvojio je rezoluciju o BiH u kojem se od njemačke Vlade traži da se u EU zalaže za sankcije protiv onih koji, kako navode "potkopavaju teritorijalni integritet BiH". Bundestag je dao i zeleno svjetlo da Njemačka u BiH u okviru misije EUFOR-a "Altea" uputi do 50 vojnika, što su u Republici Srpskoj ocijenili kao povratak kolonijalne politike prema Balkanu.

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.