"Predostrožnost"

Eufor šalje još 500 vojnika u BiH

  • Извор: АТВ
  • 25.02.2022. 19:28

Eufor šalje još 500 vojnika u BiH. Zašto pored 600 prisutnih šalju skoro još toliko, objašnjavaju-- iz predostrožnosti. Smatraju i da bi se tenzije na međunarodnoj sceni mogle odraziti i na BiH. To nije bio zahtjev Predsjedništva BiH.

"Naravno da su stranci učinili sve da imaju aranžmane koje ne moraju da prizivaju odluke lokalnih, kad kažem lokalnih, to znači BH institucija. Ali n etreba od toga praviti neku galamu. Čujte 500 ljudi, neka pošalju 1000 ja nemam ništa protiv. Može doći i 5 hiljada, ali to sve služi za neku političku igru i neku drugu vrstu poruke", kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

Ko je, ako nije Predsjedništvo BiH tražio dodatne snage Eufora, zvanično, niko ne zna. Da je zahtjeva bilo, od ministra odbrane BiH, čuo je prvi čovjek Savjeta ministara BiH. 

"Ono što je ohrabrujuće jeste procejna komandanta Eufora da u Bosni i Hercegovini trenutno ne postoje bilo kakve bezbjednosno ili političke prijetnje", kaže predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Malo kome je poznato da u BiH već boravi 600 pirapdnika Eufora. Još manje je jasno, šta će raditi novi rezervisti. 

"Ni ovaj kontigent koji je trenutno u BiH nema neku značajnu ulogu u smislu poboljšanja bezbjednosne situacije u BiH ili eventualno njenog pogoršanja. Posebno nemaju smisla razlozi koji se navode a to je složena situacija u odnosima između Rusije i Ukrajine. Odnosi između Rusije i Ukrajine apsolutno ne može da se odrazi na bezbjendosnu situaciju u Bosni i Hercegovini", kaže dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin. 

Na bezbjednosnu situaciju u BiH prije bi mogle da utiču neke stare boljke. Njima se već dugo, niko i ne bavi. Pa ni Eufor. 

"Da se pravi bezbjednosni problemi koji su prisutni u ovoj zemlji uporno guraju pod tepih. A to su povratnici sa sirijskog ratišta. U BiH se dešavalo nekoliko terorističkih napada. U BiH je i dalje prisutna migrantska kriza o kojoj se više i ne govori", kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Iz Eufra poručuju da će, ako za to bude potrebe, u BiH poslati dodatne trupe. Što se BiH tiče, neće imati posla. 

"Ti sukobi nisu ni na vidiku niti ih bilo ko planira u Bosni i Hercegovini. Ima sporadičnih od nekih političkih autoriteta. Govorenja, te ovo ide prema ratu, to ide prema sukobu ali generano niko ne preduzima ništa što bi ukazivalo na to", kaže Dragomir Keserović, Fakultet za bezbjednost i zaštitu.

Ima i onih koji smatraju da je  dolazak stranih trupa u BiH samo dokaz da u bezbjdnosne agencije BIH niko ne vjeruje. Eufor je u BiH prisutan već 18 godina.

Тагови: