Ključ

Federalna policija ponovo na entitetskoj granici sa Srpskom: Zaustavljaju migrante

  • 21.08.2020.22:31

Na ulasku u Ključ, odnosno na entitetskoj liniji razdvajanja između Republike Srpske i Federacije BiH, policijska patrola provodi nove mjere Kriznog štaba Unsko-sanskog kantona prema kojima je migrantima zabranjen ulazak na područje tog kantona.

Prema navodima policijskih službenika, situacija na terenu se, što se njih tiče, nije previše promijenila, jer su i ranije kontrolisali autobuse i sumnjive kamione ili putnička vozila koji su ulazili u USK, s tim da sada, ukoliko pronađu migrante, ne dozvoljavaju im ulazak na područje Kantona.

Njihov je posao da sve migrante onemoguće u toj namjeri na kontrolnom punktu na ulasku u Ključ. Nakon toga, migrante na punktu preuzimaju službenici Crvenog krsta Opštine Ključ, koji im daju neophodnu prvu medicinsku pomoć i izvrše zdravstveni pregled. Potom ih smještaju u improvizovani mali kamp u kojem, prema riječima Sanele Klepić, članice mobilnog tima CK Ključ, nemaju uslove za boravak.

Dodaje da, nakon posljednjeg današnjeg autobusa iz kojeg su izbačeni migranti, u improvizovanom skloništu ima više od 50 ljudi. Posao osoblja CK je da ih zbrine i ponudi im prvu pomoć, a šta će migranti dalje raditi na njima je da odluče. Većina njih se sa prvim noćnim satima odluči pokušati nastaviti put kroz okolna sela, zaobilaznim putevima prema Bihaću i dalje prema granici sa Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom, koja je njihova krajnja destinacija.