Министар комуникација и транспорта

Форто дјелује изван својих надлежности

  • Извор: АТВ
  • 25.12.2023. 19:12

Министар Един Форто није имао овлаштења да обустави процес набавке опреме за дигитализацију, сматрају правни стручњаци упућени у процесе јавних набавки. Својим потезом у предмету дигитализације јавних ртв сервиса јасно је преузео судске надлежности, а на штету бањалучко-загребачког конзорцијума "Сиријус 2010 – Одашиљачи и везе".

Тај конзорцијум је добио посао набавке опреме за дигитално емитовање, али се други конзорцијум жалио на ту одлуку. Са тим се није помирила компанија "МИБО комуникације" из Сарајева, која је предводила други конзорцијум. Међутим, Комисија за разматрање жалби је одбила тужбу, пошто је једна од чланица тог козорцијума одустала од процеса. То није било довољно министру Форти, који је обуставио цијели поступак. 

"Рјешења Канцеларије за разматрање жалби су коначна и извршна, што значи да су уговорни органи дужни да поступају по рјешењима Канцеларије, у року који одреди Канцеларија, или по ЗУП одређени рок 15 дана. Ако је уговорни орган покренуо тужбом управни спор, може уз ту тужбу да поднесе захтјев за одгоду извршења коначног рјешења Канцеларије за разматрање жалби, али од тој одгоди одлучује суд, а не уговорни орган", рекао је Дражен Видаковић, адвокат, овлаштени предавач за јавне набавке.

Форто и даље остаје при ставу да не крши закон. За АТВ каже да не очекује било какве кривичне пријаве, и да чека одлуку Суда БиХ. 

"Ријеч је о пројекту од јавног интереса и велике финансијске вриједности те је било неопходно испоштовати првенствено Закон о јавним набавкама према којем Суд Босне и Херцеговине одлуку по жалби треба донијети у року од 60 дана", рекао је Един Форто, министар комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ.

Међутим, управо по Закону о јавним набавкама, неизвршење одлуке Канцеларије за разматрање жалби сматра се и прекршајем, кажу правници. Све ово говори о неозбиљности како министра Форте, као и других министара из Тројке, каже Сања Вулић.  

"Они су заштићено од одвојених центара моћи, сви они који нас из Републике Српске оптужују за нарушавање суверенитета БиХ су управо они који штите тај нерад, бахатизам којим се воде сви министри из тројке, а за све оптужују српски народ. Овај предмет је најбољи примјер како ради ко хоће и шта хоће, или по потреби колико њему одговара", рекла је Сања Вулић, посланик СНСД у ПД ПСБиХ.

Према садашњим прописима, за овакав прекршај предвиђена је и новчана казна од 1500 до 15 хиљада марака за уговорни орган, у овом случају Министарство комуникација и транспорта, или од 300 до 3 хиљаде марака за одговорно лице, а то је управо министар Форто. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)