Министар комуникација и транспорта

Форто направио пометњу

  • Извор: АТВ
  • 13.12.2023. 19:56

Посао за набавку опреме за дигитални пренос и емитовање добио је Kонзорцијум „Сиријус 2010“ Бањалука – “Одашиљачи и везе“ Загреб. На то се жалио други Kонзорцијум, група понуђача предвођена сарајевском компанијом „МИБО комуникације“.

Канцеларија за разматрање жалби је то одбила јер је једна од четири компаније у оквиру те групе одустала од тужбе. Сходно томе, ови који су прошли очекивали су да крену са послом. Међутим, МИБО комуникације се не мире са одбијањем жалбе и подносе тужбу Суду БиХ. Траже да се поништи закључак којим је одбијена њихова жалба а од Министарства да одложи извршење закључка Канцеларије за разматрање жалби. И ту ускаче преплашени Един Форто.

„Не прејудицирајући одлуку Суда БиХ, али у случају да Суд БиХ поништи Закључак Канцеларије, то би водило према захтјеву за накнаду штете, што би поред вриједности пројекта дигитализације значило и вишемилионски додатни трошак за буџет БиХ. Евидентан је јавни интерес да сачекамо одлуку Суда БиХ“, изјавио је Един Форто, министар комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ.

Ово је незаконито, поручују из конзорцијума који је добио посао. Подсјећају на одредбе Кривичног закона БиХ по коме службено или одговорно лице у институцијама БиХ чини кривично дјело ако другом нанесе штету или теже повриједи права другога. Управо се то, тврде, и догодило. 

„Министру је познато да је доношење одлуке којом се одлаже извршење коначног и извршног управног акта, који је лекс специалис, у искључивој надлежности Суда БиХ, који је једини овлашћен да одлучује о таквом захтјеву. У обавези је да изврши рјешење Канцеларије за разматрање жалби и закључи уговор о набавци са изабраним понуђачем, на основу Одлуке о избору најповољнијег понуђача, која је коначна и извршна“, саопштили су из  Конзорцијум „Сиријус 2000 Бањалука“– „Одашиљачи и везе“ Загреб.

Подсјећају Едина Форту и да то што се неко жалио никако не значи да ће и добити на Суду, поготово ако се узме у обзир да су у поступку јавне набавке „МИБО комуникације“ биле удружена група понуђача која више не постоји јер је једна од фирми одустала од тужбе. Уговор им није додијељен, поднесена је неприхватљива понуда а одлука у поступку је коначна. Тако за њих није, нити може наступити штета због измакле добити, наводе из бањалучко-загребачког конзорцијума који је добио посао. Подвлаче да су једино они ти који трпе штету јер се не закључује уговор. Траже да се одбаци захтјев МИБО комуникација јер Министарство за то није надлежно и да се достави приједлог уговора изабраној групи на потписивање. У супротном поднијеће кривичне пријаве.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм