Stručnjak za bezbjednosti

Galijašević: Podignut kažiprst - militantna poruka

  • Извор: СРНА
  • 19.02.2022. 17:41

Podignut kažiprst na fotografijama sa posljednjih okupljanja uniformisanih lica pod ratnim zastavama takozvane Armije BiH u Bužimu pokazuje da su u džihadu, spremni da posvjedoče i svojim i tuđim životom, rekao je Srni stručnjak za bezbjednosti DŽevad Galijašević.

Galijašević je naveo da podignut prst znači da je Bog jedan, da je to dio tradicije, odnosno simbol koji muslimani koriste tokom "svjedočenja vjere" i često se može vidjeti na sportskim terenima.

Ali, dodao je, nije ista poruka kada sportisti pošalju takvu poruku i kada se to radi u uniformi, koja joj daje drugo značenje.

"Kada to rade u uniformi, onda skreću pažnju da su u džihadu, da su spremni posvjedočiti i svojim i tuđim životom. Ta poruka u uniformi izaziva strah, to je militanta poruka", objasnio je Galijašević.

On je naveo da je to pitanje svjedočenja postalo problematično nakon fetve, rješenja, šejha Jusufa el-Kardavija.

"Oznaka `šehid` je bukvalno svjedok, ne mučenik, a kardavi je to svjedočenje sveo na svjedočenje životom da bi opravdao bombaše samoubice", kaže Galijašević.

U Bužimu su se 12. februara ponovo okupila uniformisana lica sa zelenim beretkama, pod ratnim zastavama tzv. Armije BiH i uz pokliče "Alahu ekber". Prema opisu na snimcima i fotografijama, naveli su da obilježavaju "Februarsku ofanzivu `94".

Vidljivo je prisustvo velikog broj lica, među njima je dosta mladih, koja se kretala u koloni u uniformama, sa zelenim beretkama. Nosili su ratne zastave tzv. Armije BiH, kao i zastave BiH. Među njima opet su vidljive i uniforme Oružanih snaga BiH.

Na nekoliko fotografijama učesnici su pozirali sa podignutim kažiprstom.

Sa podignutim kažiprstom desne ruke slikali su se i teroristi Islamske države.