Стручњак за борбу против тероризма

Галијашевић: Вехабијске заједнице и данас постоје, Конаковић покушава да сакрије истину

  • Извор: СРНА
  • 13.11.2023. 09:07

Вехабијска насеља у БиХ и данас постоје, али би министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић то волио да прикрије будући да је до 2018. године био високи функционер СДА, странке која је учествовала у изградњи те мреже, рекао је стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Галијашевић је навео да је највећи проблем БиХ што једни организују радикалне исламисте по разним насељима, чак и по великим центрима, а други не желе да признају да постоје.

Он је навео да је на територији Федерације БиХ од 2016. године до данас регистровано 69 вехабијских насеља у 20 локалних заједница, од којих су неке на граници са Републиком Српском.

Само их на зеничком подручју има девет, и ту у насељима Подбрежје, Шерићи на потезу између Зенице и Теслића, Тетово, Жељезно Поље, Немила, Топчић поље, Ораховица, Горња Махала, Старина и Арнаути.

Када је ријеч о Сарајеву, Галијешевић каже да су то насеља Сокоље, Осијек, Бољаков поток, Заклопача, у близини аеродрома "Бутмир", Бријешће брдо, Доброшевићи, Рајловац, Баре код Ступа, Касиндолска и Заулице.

Галијашевић је навео да те вехабијске заједнице постоје и у општинама Жепче, Завидовићи, Бановићи, Бихаћ, Цазин, Доњи Вакуф, Грачаница, Горажде, Хаџићи, Какањ, Калесија, Маглај, Сребреник, Тешањ, Травник, Тузла, Велика Кладуша и Живинице.

Према његовим ријечима, то потврђују усаглашени подаци разних безбједносних агенција у БиХ, региону и Европи.

Он је напемнуо да неке од тих заједница дјелују против Исламске заједнице у БиХ, а да, као и СДА, и данас сарађују са терористичком организацијама Муслиманско братство, Ал каида, Ал нусра и Исламска држава.

- Конаковић као да не живи у БиХ и нема увид у то шта се дешава у појединим мјестима, али би било добро да, као неко ко се бави спољном политиком, бар понекад прочита најновије извјештаје Европола, Интерпола, погледа годишњи извјештај о тероризму Стејт депармента или недавно објављени извјештај Сигурносно-обавјештајне агенције Хрватске која о томе пише - рекао је Галијашевић за Срну.

Он је додао да би Конаковић требало да погледа консолидовану листу Савјета безбједности УН и да прочита извјештај који је уручен Амбасади БиХ у Москви прије више од годину дана о 168 исламиста који су отишли да ратују на украјинској страни против Русије.

- То би нас онда довело до онога шта је у ствари авансно разбијено и о чему Конаковић у ствари говори - рекао је Галијашевић након Конаковићеве изјаве да су наводи о муџахединима, како каже, глупости и да су у селима у којим се примјењује шеријат "разбијени авансно".

Галијашевић је навео да је више од 500 лица таквих лица отишло на сиријско ратиште из БиХ, а да је проведено формално договорених 45 судских процеса.

- Готово све пресуде су биле договорене између Тужилаштва и оптуженика и уопште сврха кажњавања није остварена. Дакле, само 45 лица од 500. Још се стотињак налази у Идлибу и ми за њима не трагамо - напоменуо је Галијашевић.

Он је подсјетио и на извештај италијанских обавештајних служби, објављен у италијанској штампи, а који је указао на постојање најмање 20 џихадистичких ћелија на Балкану.

У извјештају је апострофирана једна од њих, терористичка група звучног назива "балкански лавови" која је представљена као "инкубатор пријетњи по Европу".

Задатак те групе је, према италијанским обавештајцима, да "ојача периферне зглобове" ИСИС покрета по европским градовима, што у преводи значи - да организује и реализује терористичке напада по старом континенту.

- Ако погледамо црвене Интерполове потјернице, које БиХ расписује, видјећемо више од 20 лица који представљају пријетњу са становишта тероризма. Ако погледамо плаве интерполове потјернице, видјећемо их 100 - напоменуо је Галијашевић.

Према његовим ријечима, ако Конаковић оде у Крупу, у Сану, у Бужим и погледа радикалне исламистичке скупове, па скуп у Зеници у коме се ратни генерал Седме муслиманске из Зенице ставља на располагање Хамасу, па завири у Сарајево, видјеће шта све има.

- У Сарајеву легално, нескривено дјелује терористичка организација "Муслиманско братство". То је организација коју су ЕУ, САД и неке друге државе, Јапан, Саудијска Аарабија, Египат, прогласиле за терористичке организације - навео је Галијашевић.

Галијашевић сматра да је оно што Конаковић ради директно уперено против европског пута БиХ јер негира извјештаје који су видљиви.

- Чак мрежа одавде дјелује на подручју других држава. То је питање које се више не може гурати под тепих. Нису разбили авансно, него су те заједнице авансно разбиле традиционални однос према исламу и према држави. Оне се понашају као да држава не постоји - закључио је Галијашевић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.