Zamjenik ministra odbrane

Goganović: Dopuštanjem preleta američkom bombarderu prekršena procedura

  • Извор: АТВ
  • 30.05.2023. 19:55

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Aleksandar Goganović kaže za ATV da je dozvoljavanjem preleta američkog bombardera preko BiH prekršena procedura, jer odobrenje nisu dali zamjenici u Ministarstvu odbrane.

"Po potpisanom memorandumu o saradnju Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane SAD-a ova obuka je planirana u ovoj godini. Zanimljivo je da je obuka planirana izvan granica BiH, ali je preko noći donesena odluka da se onar ealizuje na teritoriji BiH. Zbog čega je to tako, meni nije poznati kao ni nikom iz Republike Srpske", kaže Goganović.

On pojašnjava da odobrenje daje Ministarstvo spoljnih poslova koje saglasnost traži od Ministarstva odbrane i Ministarstva komunikacija i saobraćaja. Na čelu sva tri ministarstva nalaze se kadrovi "trojke" tako da je ovaj ishod i očekivan. 

"Procedura je ipak prekršena. Ministarstvo odbrane je jedino ministarstvo koje ima dva zamjenika koji moraju dati saglasnost na sve odluke koje potpisuje ministar odbrane. U ovom slučaju ja nisam dao saglasnost čime su prekršene procedure. Dodatno zabrinjava to što ovo nije odraz multietičnosti u BiH ako znamo da po Dejtonu na sve odluke moraju biti saglasni dva entiteta i tri naroda. U ovom slučaju se urušava koncept Dejtonskog mirovnog sporazuma, što po je po mom ličnom mišljenju veoma opasno. Ako imamo slučaj da odluke donose samo predstavnici jednog naroda, gdje se zanemaruje strah i zabrinutost građana Srpske, zanemaruju se ministri i zamjenici koji predstavljaju Srpsku u Savjetu ministara, onda imamo problem u funkcionisanju BiH".

Goganović napominje da nije bio upoznat sa ovom odlukom, a da je ministar Zukan Helez trebalo da pozove njega i kolegu Galića da razgovaraju o tome.

"Uvijeđen sam da će ministri koji dolaze iz Srpske pokrenuti ovo pitanje i pitati kolege iz bošnjačkog reda naroda zašto je ovo doneseno na ovakav nakaradan način bez diskusije i dijaloga. Poslanici u Predstavničkom domu i delegati u Domu naroda su se oglasili po ovom pitanju, pa sam siguran da će oni tražiti odgovornost. Šta će se dalje dešavati, ne mogu reći sa sigurnošću, ali sam siguran da će rukovodstvo Republike Srpske reagovati", kaže Goganović.

On se osvrnuo i na miješanje srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović u čitavu priču.

"Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nepotrebno je uvučena u ovu priču, da li iz zle namjere ili iz neznanja, to jedino zna gospodin Crnadak koji je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova. On zna da odobrenje ne daje Predsjedništvo BiH, nego ministarstvo spoljnih poslova. Poznato nam je da je gospodin Crnadak više puta potpisivao odluke i dopuštao američkim avionima da prelijeću BiH", kaže Goganović.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм