Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara

Goganović: Helezu, jedini "lako zapaljiv fitilj" je u tvojoj glavi

  • Извор: СРНА
  • 22.07.2023. 17:19

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je da se ministar odbrane Zukan Helez prijetećim i ratno huškačkim izjavama sada obrušio, ne samo na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika što je posljednjih mjeseci neizostavni dio njegovog narativa, već i na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Helezu, nikako da naučiš, a možda bolje rečeno zapamtiš da BiH garantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom poznaje dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a da strukturom Ministarstva odbrane, možeš da govoriš samo i isključivo u svoje ime", rekao je Goganović za Srnu.

Goganović ističe da je Srbija potpisnik i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je saradnja Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na zavidnom nivou, te da "ne postoji pojedinac, makar to bio i Helez, čije će zveckanje oružjem biti opasnost za mir u regionu".

"Činjenice na strani onih koji poštuju dejtonsku BiH, a ne BiH Heleza, reisa Kavazovića i Izetbegovića"

"Helez neprestano svojim izjavama pokazuje neznanje, izlazi iz okvira svojih nadležnosti, ali i kvari dobre odnose sa Srbijom i na sve moguće načine pokušava ugroziti stabilnu bezbjednosnu situaciju, a količina mržnje ka cijelom srpskom narodu, Republici Srpskoj i Srbiji, samo su jedan od pokazatelja da treba da nas zabrine mogućnost njegovog rasuđivanja što dalje dovodi u pitanje mentalnu sposobost za rukovođenje jednom institucijom kakva je Ministarstvo odbrane", dodao je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara.

Goganović je naveo da su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić garanti mira i stabilnosti u regionu i da "isključivo oni poput Zukana Heleza svojim izjavama i postupcima utiču na destabilizaciju onoga što treba zajednički graditi, poštujući sve ono garantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom".

"Helezu neću dozvoliti da naruši ono što smo godinama vrijedno gradili - dobre i kvalitetne odnose sa Ministarstvom odbrane Srbije. On bi trebalo i da zna da svi u regionu dijelimo bezbjednosne izazove - od onih prirodnih poput poplava, zemljotresa, požara, svih vremenskih neprilika, pa do onih drugih. I baš zato je neophodno graditi jedinstvene odgovore na ovakve izazove s ciljem jačanja bezbjednog okruženja ne samo u BiH, već i u cijelom regionu, čemu ne doprinose ratno huškačke izjave jednog ministra odbrane", naglasio je Goganović.

On je ocijenio da su takve izjave isključivo u funkciji prikupljanja jeftinih političkih poena u političkom Sarajevu i dijelu međunarodne zajednice koja, očigledno, podržava urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik: Guteres nije nadležan da tumači Dejtonski sporazum; Šmit ostaje nepotvrđen

Dodik: Guteres nije nadležan da tumači Dejtonski sporazum; Šmit ostaje nepotvrđen

Goganović je naglasio da neće slušati i klimati glavom, za razliku od predstavnika EU u Briselu, kako to kaže Zukan Helez.

"Helezu, urazumi se, poštuj Dejton i predstavnike srpskog naroda. Ukoliko nastaviš putem kojim si krenuo, nisam siguran koliko će pozicija na kojoj si se, očigledno, slučajno našao biti sigurna", istakao je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez u intervjuu agenciji "Anadolija" zaprijetio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog izjave da je "Republika Srpska država" i "pozvao Dodika i Vučića da se urazume uz poruku da je lako zapaliti fitilj".

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.