Zamjenik ministra odbrane

Goganović: Ministar odbrane ne smije prizivati rat

  • Извор: СРНА
  • 27.04.2023. 10:04

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Aleksandar Goganović izjavio je Srni da je razočaran činjenicom da resorni ministar Zukan Helez u svojim izjavama priziva rat u BiH, te poručio da to ne smije da čini niko, a kamoli oni koji vode Ministarstvo odbrane.

Goganović smatra da Helez ne može da se nosi sa odgovornom funkcijom na koju je imenovan.

"Osjećam veliko razočarenje kada pročitam izjave u kojima Helez priziva rat u BiH. Mir je imperativ za koji se svi moramo iskreno zalagati", naveo je Goganović, reagujući na izjavu Heleza da je "mirni razlaz - rat".

Goganović je poručio da se u visokoj politici ne bori oružjem, nego diplomatijom i političkim nadmudrivanjem, a ako Helez nije dorastao tome, onda "trojka" treba da ga predloži za ministra poljoprivrede u Vladi Federacije BiH, koje često spominje.

Odbijen prijedlog Tužilaštva, Dudaković ostaje na slobodi

Odbijen prijedlog Tužilaštva, Dudaković ostaje na slobodi

"Ako Helezu smetaju određene izjave zvaničnih predstavnika Republike Srpske neka bude mudar političar i pozove na dijalog da uočimo probleme i zajedno ih rješavamo. Prijetiti ratom je krajnje neozbiljno i neodgovorno prema građanima, a posebno mladima", upozorio je Goganović.

Goganović je napomenuo da EUFOR jedini ima mandat da ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u BiH i da oni rade po svojim unaprijed utvrđenim planovima, a ne po nečijim željama i zahtjevima.

"Sa EUFOR-om imamo odličnu saradnju, ali nemamo pravo da im naređujemo i da ih razmještamo, kao što to tvrdi Helez. Usudio bih se reći da su njegove izjave krajnje nepoštovanje prema komandantu EUFOR-a", istakao je zamjenik ministra odbrane.

Sve je bilo spremno za ubistvo Putina: Ukrajinska tajna služba poslala

Sve je bilo spremno za ubistvo Putina: Ukrajinska tajna služba poslala "kamikazu" sa 17 kg eksploziva

Goganović je pozvao na smirivanje tenzija i na dijalog, te podsjetio da prema Dejtonskom sporazumu nijedna odluka ne može da se donese bez saglasnosti dva entiteta i tri naroda.

On je poručio neodgovornim političarima iz Sarajeva da prihvate tu činjenicu ako žele dobro BiH i njenim građanima, kao što to tvrde u medijima.

Helez je juče, komentarišući izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o napuštanju zajedničkih institucija i mogućnostima otcjepljenja Srpske, izjavio da je "mirni razlaz - rat".

"Dok pedalj BiH bude napadnut ili se pokuša iznijeti - biće sukob, nema druge opcije...Ko god dirne u granice BiH taj će dobiti odgovor. Mirni razlaz je rat", rekao je Helez.

Tegeltija najbolji na konkursu za izbor direktora UIO

Tegeltija najbolji na konkursu za izbor direktora UIO

On je naveo i da je sa komandantom EUFOR-a dogovorio da se snage EUFOR-a premjeste, odnosno relociraju u kasarne Orašju i Bijeljini.

"Jedini sam koji može dati dozvolu da snage EUFOR-a uđu u te kasarne. Oni su već u Bijeljini i Orašju", izjavio je Helez.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена