Замјеник министра одбране у Савјету министара

Гогановић: Политичко Сарајево да престане да призива међународну заједницу

  • Извор: СРНА
  • 30.12.2023. 14:55

Република Српска неће само посматрати да јој покушавају отети имовину и крајње је вријеме да се политичко Сарајево уозбиљи и сва отворена питања почне рјешавати са представницима Српске, а не да само призивају међународну заједницу, рекао је замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

Гогановић је навео да се призивањем међународне заједнице да реагује урушавају суверенитет БиХ, за који се у Сарајеву наводно залажу.

Коментаришући позив бошњачког политичара Дениса Звиздића за хитно распоређивање војника ЕУФОР-а и НАТО-а на подручје Брчког, Гогановић је у изјави Срни подсјетио да је ЕУФОР недавно саопштио да је безбједносна ситуација у БиХ стабилна и да они према резолуцији Савјета безбједности имају мандат да то и оцјењују.

- Ми из Републике Српске подржавамо НАТО сарадњу, али они не могу једнострано повећавати своје снаге у БиХ, односно без наше сагласности - указао је Гогановић.

Он сматра да је ово историјски моменат када се једино Република Српска бори за очување Дејтонског мировног споразума.

- Предсједник /Милорад/ Додик не пријети сецесијом него упозорава да Српска неће само посматрати док појединци из међународне заједнице и политичког Сарајева покушавају да јој отму имовину за коју су многи борци Војске Републике Српске дали живот и која јој припада Дејтонским мировним споразумом - рекао је Гогановић.

Гогановић је додао да Звиздић прича о миру и стабилности, те да треба да зна да је највећи гарант мира и стабилности у БиХ поштовање Дејтонског мировног споразума.

Он је додао да ЕУФОР процјењује безбједносну ситуацију у складу са мандатом и редовним активностима, као и да нису подложни политичким притисцима Звиздића или било којих других политичара у БиХ.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић позвао је на хитно распоређивање војника ЕУФОР-а и НАТО-а на подручје Брчког као "превентивна активност ради очувања мира и стабилности у БиХ, региону и ЕУ".

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.