Sarajevo

Goganović: Srpska stoji iza Srba u zajedničkim institucijama

  • Извор: СРНА
  • 13.09.2023. 10:27

Pozivi pojedinih političara iz Sarajeva da se kazne predstavnici Republike Srpske zaposleni u Savjetu ministara i agencijama zbog učešća na sastanku u Administartivnom centru Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu ne doprinose smirivanju političkih tenzija i još su jedna potvrda surove realnosti da pojedinci ne žele Srbe u Sarajevu, izjavio je Srni zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

"Predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama apsolutno su imali pravo da juče prisustvuju sastanku i razgovaraju o načinima rada. Time nije prekršen nijedan zakon ili interni pravilnik, jer nije riječ o političkom skupu, kako tvrde pojedinci, nego o koordinaciji kadrova iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama", pojasnio je Goganović.

On je ocijenio da se, potvrđivanjem optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, pokazalo da su apsurdi mogući.

"Ako neko krene na državne službenike naići će na bedem Republike Srpske koji će ih štiti i braniti. Srbi u zajedničkim institucijama nisu nezaštićeni, branićemo ih svim zakonskim i demokratskim sredstvima. Ne izazivajte nas i ne dižite tenzije", poručio je Goganović.


"Panika na frontu! Ukrajinci bacaju oružje i bježe glavom bez obzira"

Navodeći da pominju novčane kazne za državne službenike koji su prisustvovali sastanku, on je ukazao na to da zaboravljaju da tu nije riječ o političkom skupu, nego o institucionalnom sastanku i koordinaciji.

Goganović je naglasio da će Republika Srpska stati iza Srba u zajedničkim institucijama.

"Uvijek sam za razgovor, dijalog i kompromis, ali sam veoma ozbiljan kada kažem da neću tolerisati, ni dozvoliti progon Srba u zajedničkim institucijama, kao jednog od tri konstitutivna naroda. Pozivam javno političke partnere da ne upadaju u takve zamke i time naruše partnerstvo na nivou BiH", istakao je on.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac, nakon jučerašnjeg sastanka, rekao je da je lojalnost Republici Srpskoj jedinstven stav svih predstavnika Srpske zaposlenih u Savjetu ministara i agencijama, te da su svi spremni da napuste rad u zajedničkim institucijama ukoliko budu nastavljene provokacije Kristijana Šmita.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović predložio je sankcionisanje državnih službenika koji rade u zajedničkim inistitucijama i koji su juče, na poziv Košarca, prisustvovali sastanku u Istočnom Sarajevu.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?