Uhapšen

Graničar BiH uzeo novac i pustio lica sa zaraženog područja

  • 18.03.2020. 19:02

Graničar BIH je uhapšen zbog sumnje da je uzeo mito i pustio lica sa zaraženog područja u BiH. Ovo lice se sumnjiči da je omogućio nezakonit ulazak u BiH na prelazu Brčko za tri osobe koje su dolazile sa područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog virusa korona, iako im je trebalo izdati rješenje o odbijanju ulaska ili su trebali biti smješteni u samoizolaciju. 

Pripadnik Granične policije ugrozio je zdravlje većeg broja građana jer je ova lica nekontrolisano pustio u BiH, i to za određenu sumu novca koju je tražio, saopšteno je iz Granične policije.
 
Sankcionisaće se nezakonito ponašanje svih policijskih službenika, poručio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić. Ova lica su pronađena, locirana i izolovana, čime su spriječene veće posljedice. Osim pretresa osumnjičenog, pretresane su i službene prostorije na graničnom prelazu Brčko koje je koristio.

"Nakon otkrivanja navedenog događaja i sprovođenja istrage državljanin BIH sa šireg područja Brčkog identifikovani su i locirani te je prema navedenim proveden postupak u skladu sa odrebama postupanja u procesu zaštite u procesu širenja korona virusa. Navedeni osumnjičeni će biti tijekom dana proveden u tužilaštvo BiH", kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Vlada Republike Srpske će donijeti odluku da na svakom graničnom prelazu postavi punkt policije koji će kontolisati ulazak građana u BiH, poručio je srpski član predsjedništva BiH. Vrijeme je da se takvi punktovi postave i na entitetsku liniju razgraničenja, kaže Milorad Dodik, s ciljem zaustavljanja korona virusa. 

Kao primjer je naveo hapšenje policijskog službenika Granične policije BiH.

"Nažalost vidjeli ste da i mjere koje smo uveli i na naš zahtjev uveli na graničnim prelazima se krše tako što državni granični službenici uzimaju novac da bi pustili ljude bez rješenja o samoizolaciji. To je toliko opasno da naprosto Republika Srpska mora nizom svojim mjera već danas da reguliše pitanja svoje samoodbrane, jer ne možemo da dozvolimo da se stavimo u ruke neodgovornih pojedinaca na graničnim prelazima", kaže Dodik.

Niko ne može osjećati komociju i misliti da ga se pandemija ne tiče, poručio je to Ministar bezbjednosti BIH. Podaci govore, kaže Fahrudin Radončić da se neke institucije nisu pridržavale mjera. Zato smo ih, poručuje, morali pooštriti. 

"Nama je od 9. do 15.marta u BIH ušlo 71.142 lica. Istovremeno izašlo 79.886. Ipak mjere koje smo poduzeli govore da je juče ulaz dramatično smanjen na 1.600 osoba , a izlaz se povećao na 4.021", kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, Fahrudin Radončić.

Ljudi ne mogu ulaziti s ličnom kartom u BiH i ta mjera ostaje na svim graničnim prijelazima, poručio je Radončić nakon sjednice Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, održane zbog pandemije koronavirusa. Najavio je da će Savjetu ministara BiH biti predložene izmjene nekih zakona i pooštravanje ulazaka i izlazaka iz BiH, između ostalih da se obustavi i željeznički saobraćaj za putnike, a da ostane samo onaj za robe.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм