Статистичар

Грбић: Број страдалих Бошњака обмана, а свака оптужба за геноцид злонамјерна

  • Извор: СРНА
  • 08.05.2024. 09:38

Српски статистичари су током судских процеса Србима оптуженим у Хагу доказали да је у Сребреници 1995. године страдало највише 3.000 Бошњака и да је, с обзиром на број страдалих цивила, свака оптужба за геноцид злонамјерна, изјавио је Срни стручњак у тиму одбране српских оптуженика статистичар Божо Грбић.

Грбић је навео да је тим, чији је он био члан, анализирао документа која су била доступна у мају 2008. године са списком 7.661 нестале особе које је урадио хашки вјештак Хелге Брунборг и доказао да "број редова на списку не може бити већи од 3.000".

"Са 3.000 редова нема трећине, нема митске трагедије коју чини 7.661 ред", навео је Грбић и додао да је број Бошњака страдалих у Сребреници у јулу 1995. године "урађен на задату цифру".

Грбић је рекао да су статистичари током истраживања утврдили да је изузетно мали проценат цивила страдао у Сребреници и околини, да су њихови спискови доступни, али је очито да неко жели да манипулише тим бројем.


БХРТ обистинио пријетње: Прекинули програм ФТВ-а

БХРТ обистинио пријетње: Прекинули програм ФТВ-а

"Ја сам аутор књиге о страдалој дјеци у Независној Држави Хрватској. Имам списак са 54.000 само српске дјеце. То је геноцид", истакао је Грбић.

Он је нагласио да је увидом у документа Завода за статистику БиХ у Сарајеву, Одјељења за статистику Тузла и Окружног секретаријата за одбрану Тузла утврђено да је број становника у заштићеној зони Сребреница 11. јануара 1994. године био 37.255 и никако није била 42.000, те да се бројем становника до јула 1995. године манипулисало због хуманитарне помоћи.

Он је рекао да су извјештај српских статистичара двојица судија у Хагу одбацила, а да се један судија изузео.

"Тако смо прошли тада", рекао је Грбић и додао да је током анализе докумената нашао најмање 10 војника такозване Армије БиХ који су на списку несталих Сребреничана, а нису погинули на том подручју већ на другом мјесту и у друго вријеме.

Грбић је навео да му је по повратку из Хага била намјера да свој рад и оно што је утврђено објави у Статистичкој ревији, али да је то блокирано.

"Закаснио сам за јануар, онда су они прихватили рад и требало је у јуну, али је тадашњи њемачки канцелар Ангела Меркел рекла да се не смије

писати ништа о Сребреници и нису хтели да ми објаве тај рад", навео је Грбић.


Путин дао задатак влади и одредио рок

Путин дао задатак влади и одредио рок

Он је појаснио да је српски тим упоредио Брунборгов списак несталих са пописом становништва на подручју Сребренице 1991. године, уз име презиме жртве, родитеља и годину рођења и добио списак од 2.943 особе.

Према његовим ријечима, други индикативан број добијен је упоређивањем списка хашког вјештака са списком погинулих војника Армије БиХ по имену, презимену, имену родитеља и годином рођења и добијен је списак од око 2.743 особе.

Трећи индикативан број, наводи Грбић, српски статистичари су добили када су од броја војника у Сребреници /6.000/, одузели број преживјелих војника (2.805) из Сребренице.

Он је додао да је четврти индикативан број 2.988 добијен када је од броја становника Сребренице (37.525) одузет број расељених (34.537).

"Пети индикативни број добијен је када се од броја идентификованих - 3.947, полазећи од оригиналног списка са искључивањем дупликата одузео број погинулих до почетка 1995. године, а то је 1.300. Добијен је број 2.647", навео је Грбић.

Према његовим ријечима, шести индикативни број 2.745 лица статистичари су добили упаривањем Брунборговог списка несталих са списком идентификованих по имену, презимену, имену родитеља и години рођења.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)