Tviteraši mu objasnili koliko ne zna

Hadžiomerović nazvao zatucanim, zaostalim i primitivnim obilježavanje krsne slave grada

  • 29.05.2020. 12:21

Bakir Hadžiomerović, sarajevski novinar i nekadašnji voditelj magazina "60 minuta", juče je nazvao zatucanim, zaostalim i primitivnim obilježavanje krsne slave grada u 21. vijeku.

Ništa manje sporno je njegovo elementarno neznanje, odnosno pitanje znaju li se krsne slave Londona, Pariza, Njujorka, Beča, Sarajeva...

Na jednu stranu što je krsna slava srpski narodno-crkveni običaj koji je poslije Vaskrsa i Božića, treći najvažniji porodični praznik. Ona je toliko karakteristična za Srbe da predstavlja znak njihovog prepoznavanja i identifikacije.

Ova jedinstvena forma porodične tradicije kod Srba je prisutna iz perioda prije hristijanizacije kada je bila vezana za kult predaka porodice.

Slavu takođe praznuju današnji Makedonci i Crnogorci, ali se sreće i kod katolika u Boki Kotorskoj, Konavlima, južnoj Hercegovini, Dalmaciji i Bosanskom Grahovu, kod Albanaca katolika u sjevernoj Albaniji, nekih muslimana u Bosni i Sandžaku, Goranaca i Janjevaca. 

Prema tome, krsnu slavu gradovi koje je nabrojao nemaju, ali imaju sveca zaštitnika.

Tako je u Londonu svetac zaštitnik sveti Pavle, u Parizu sveta Ženevjev, svetac zaštitnik Njujorka je sveti Nikola, a Beča sveti Leopold.

Hadžiomerovića je pokojni Denis Kuljić svojevremeno u svojoj kolumni za "Glas Srpske" nazvao "kraljem sarajevske čaršije koji nije novinar koji prvi doznaje vijest, nego metažurnalist koji vijest stvara. Sudjeluje u političkom životu kao režiser koji likove na javnoj pozornici prezentira u skladu s oportunitetima političke propagande, umjesto da se samo bavi deskripcijom, što donosi neusporedivo manja uzbuđenja i lošije se plaća", pa ne čudi ovakav atak na proslavu krsne slave Banjaluke, Istočnog Novog Sarajeva, Beograda, Nevesinja...

Takođe, Hadžiomerović, novinar koji je bio i SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH, najpoznatiji je po iznošenju neistina i nazivanja Milorada Dodika kriminalcem u svojoj emisiji "60 minuta".

Dodik, koji je tada obavljao funkciju predsjednika Vlade Republike Srpske, tužio je Hadžiomerovića i njegovu tadašnju matičnu TV kuću FTV i presudom dobio da mu se u roku od 30 dana isplate 5.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom.

Radio-televizija FBiH i Hadžiomerović su tada obavezani da Dodiku u roku od 30 dana solidarno nadoknade i troškove parničnog postupka u iznosu od 1.052 KM.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм