Branislav Dukić

Hapšenje Mujanovića samo kap u moru u dokazivanju srpskih stradanja

  • 31.07.2018. 13:19

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je da hapšenje ratnog upravnika logora u sarajevskom naselju Hrasnica Huseina Mujanovića predstavlja samo "kap u moru" u pokušaju dokazivanja da su Srbi bili zlostavljani i ubijani u takvim logorima.

Dukić je naveo da je tokom rata u Sarajevu bilo 126 logora za Srbe. On je naveo da je bilo više od 300 upravnika tih logora koji su se mijenjali, od kojih se jedan zvao i Alija Izetbegović (kao što se zvao i tadašnji predsjednik takozvane Republike BiH), i koji su još na slobodi. 

Dukić je izrazio nadu da će jednom morati da bude dostignuta pravda za Srbe. 

Husein Mujanović je uhapšen sinoć na osnovu potjernice MUP-a Srbije za krivično djelo ratnog zločina, a beogradski Centar za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku naveo je da se Mujanović nalazi u njihovoj bazi bošnjačkih ratnih zločinaca kao upravnik hrasničkog logora od jula do kraja septembra 1992. godine. 

Prema podacima ovog centra, za vrijeme dok je Mujanović upravljao tim logorom ubijeno je više od 10 srpskih logoraša, a u tom logoru zatvorenici su surovo mučeni.