ATV

Ministarstvo odbrane

Helez odobrio prelet američkih vojnih aviona iznad BiH

 • Izvor: ATV
 • 29.05.2023. 17:46

Ministarstvo odbrane BiH dalo je saglasnost za prelet dva vojna aviona SAD preko teritorije BiH.

To se navodi u dokumentu kojeg je potpisao resorni ministar Zukan Helez, a koji je u posjedu ATV-a.

Ambasada SAD u BiH uputila je zahtjev Ministarstvu inostranih poslova BiH  za odobrenje za prelet vojnih aviona SAD preko teritorije BiH 30. maja.

„Ministarstvo odbrane BiH, sa stanovišta zaštite integriteta vazdušnog prostora BiH, smatra da ne postoje prepreke za  davanje pozitivnog mišljenja/saglasnosti na predmetni zahtjev. S tim u vezi, a poštujući odredbe Zakoba zrakoplovstvu BiH, ovim dopisom dajemo našu saglasnost da vojni avion SAD nesmetano može izvršiti misiju u zahtijevanom terminu“, navodi se u dokumentu koji je dostavljen Ministarstvu komunikacija i saobraćaja i Ministarstvu inostranih poslova.

Cvijanović: Preleti američkih bombardera nepotrebni i provokativni

Cvijanović: Preleti američkih bombardera nepotrebni i provokativni

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je ranije za Srnu  da se američka Ambasada obratila Ministarstvu inostranih poslova i Ministarstvu odbrane sa dopisom kojim traži prelet dva borbena aviona kroz vazdušni prostor BiH 30. maja.

"U toku je pribavljanje saglasnosti i odobrenja, odnosno provođenje propisanih procedura odobravanja za koje pretpostavljam da će razultirati odobrenjem preleta, imajući u vidu da su na čelu ministarstva koja daju saglasnost i odobrenje bošnjački ministri", istakao je Goganović.

Pogledajte rutu američkog vojnog aviona iznad BiH

Pogledajte rutu američkog vojnog aviona iznad BiH

On je dodao da za svaki prelet vojnih aviona u BiH potrebno pribaviti odobrenje Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara BiH koje ovo ministarstvo daje na osnovu saglasnosti Ministarstva odbrane i Ministarstva komunikacija i saobraćaja.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.