Predsjednici 12 stranaka

HNS pisao međunarodnoj zajednici: Zabrinutost zbog ekstremizma i govora mržnje pojedinih bošnjačkih lidera

  • Извор: СРНА
  • 24.07.2022. 15:54

Predsjednici 12 stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u pismu javnosti i predstavnicima međunarodne zajednice izrazili su zabrinutost zbog alarmantne količine ekstremizma i govora mržnje koju šire pojedini bošnjački politički lideri, te istakli da se pozivi na nasilne proteste i sukobe ne smiju tolerisati.

"Izražavamo zabrinutost zbog mogućih nasilnih incidenata, pogotovo znajući za sve učestalije napade na hrvatske povratnike i njihove simbole u Srednjoj Bosni te drugim miješanim područjima", navodi se u pismu.

Oni ističu da militarističke izjave poništavaju sav dosadašnji napredak u promociji demokratije te izgradnji mira i države BiH u interesu svih njenih konstitutivnih naroda, manjina i svih građana.

"Sa različitim vrstama prijetnji i incidenata suočavamo se već godinama. Shodno, smatramo kako je došlo vrijeme za oštro osuđivanje govora mržnje kojeg doživljavaju pripadnici hrvatskog konstitutivnog naroda i politički funkcioneri posljednjih sedmica", navodi se u pismu.

Ukazuju da su govor mržnje i postojeće prijetnje eksplicitne i javne i da su usmjerene i prema međunarodnoj zajednici, čije se djelovanje očigledno želi obeshrabriti s ciljem nastavka političke dominacije predstavnika većinskog bošnjačkog konstitutivnog naroda na štetu malobrojnijih i manjinskih zajednica u BiH, čime bi se u konačnici ukinula višenacionalna raznolikost BiH.

Oni su napomenuli da su načela podjele vlasti i paritet instrumenti koji garantuje zajedništvo, koheziju, te predstavljaju pretpostavke jedinstvenog djelovanja u ostvarenju zajedničkih ciljeva i prosperiteta u interesu građana BiH kao evropske zemlje.

"Nažalost, takva je vizija BiH jasno ugrožena. Bojkotovanjem izmjena izbornog zakonodavstva i prijetnjama bezbjednosti, danas se više nego ikad otvoreno u javnosti dokazuje da su ugrožena budućnost, politička i građanska prava Hrvata, kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda. Isto se odnosi i na sve manjinske zajednice u BiH, kojima se ne dozvoljava ravnopravno učešće u političkom životu", navodi se u pismu.

Lideri stranaka HNS-a ističi da su zabrinuti jer su stranke i pojedinci koji samodeklarativno štite takozvana građanska prava najglasniji u otvorenom pozivu na nasilje i protivustavno ponašanje na dnevnoj osnovi.

"Utisak koji se stiče već se pokazuje kao istinit - njihova namjera je otimanje ustavom zagarantovanih mjesta koja pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu i ostalima u federalnom Domu naroda. Taj model se odvija po uzoru na uzurpacije u Predsjedništvu BiH, a koje nam prijete i ovaj put", upozorava se u pismu.

Ukazuju da bi svi politički sistemi trebalo da u obzir uzmu političke zahtjeve svih naroda i budu izraz opšteg konsenzusa u podijeljenim društvima kao što je BiH.

"Hegemonija, govor mržnje i nasilje ne smiju imati mjesto u dnevnoj politici", poručili su lideri stranaka.

Oni izražavaju uvjerenje da mogu da računaju na saradnju sa svim ključnim akterima međunarodne zajednice, s ciljem smanjenja tenzija, sprečavanja nasilja, zaštite od neustavnog unitarističkog hegemonizma i militantnog nacionalizma koji uznemirava javnost. 

"Taj nacionalizam produbljuje međuetničke podjele i ugrožava stabilnost BiH", zaključuje se u pismu.


Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм