Dva zadnja izazvala najviše pažnje

HNS usvojio sedam zaključaka: Izmjene Izbornog zakona ili teritorijalne promjene BiH

  • Извор: АТВ
  • 19.02.2022. 19:12

Sedam zaključaka usvojio je danas Hrvatski narodni sabor. Dva zadnja izazvala su i najviše pažnje. Šesti kaže da je CIK nelegalan i zato u maju ne smiju raspisati izbore, ukoliko to urade bez izmjena Izbornog zakona, Ustav je prekršen kažu Hrvati i poručuju da će se boriti svim pravnim i političkim sredstvima.

Zato sedmi zaključak glasi. 

"HNS i sve njegove članice će s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama kao i rješenja ukupne političke situacije u BiH. Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH", rekao je Dragan Čović, predsjednik HNS-a. 

Da li to znači treći entitet u BiH Čović i ostali iz HNS-a ne pojašnjavaju, ali kažu da diskriminaciju neće tolerisati. 

"Pa naravno da ćemo mi na to dati odgovor, a odgovor će u suštini sadržavati federalizma i demokratiju. Mislim da je vrlo sve jasno rečeno i da su zaključci vrlo jasni i svako ih može tumačiti kako želi", kaže Ilija Cvijtanović, HDZ 1990.

"Da li će neko željeti iz jedne rečenice ili jedne riječi izvlačiti neke zaključke to ostavljamo svakom na volju", poručuje Čović.

A hrvatska volja i želja u BIH je da imaju legitimno izabrane predstavnike u vlasti. 

Najčešće ponavljanja poruka današnje sjednice HNS-a je da se mora poštovati Ustav BiH. Dragan Čović kaže da se nada da će njihove zaključke shvatiti oni koji treba sa shvate.

Oni koji treba da shvate su Bošnjaci, tačnije njihovi politički predstavnici u BiH, jasni su u HNS-u.

"Ja ih pozivam da to na taj način razumiju, bude li način ponašanja kakav je do sada bio jednog dijela tih pregovarača naravno da niko od ovih ljudi nema optimizma da će se nešto napraviti", rekao je Čović.

Čović je kazao da ima još malo optimizma za izmjene Izbornog zakona i najavio nastavak razgovora za utorak. Današnja vanredna sjednica HNS-a bila je zatvorena za javnost.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм