Željana Zovko

Hrvatska evroposlanica: Bošnjaci grade mit na istoriji genocida

  • Извор: АТВ
  • 14.04.2022. 11:55

Željana Zovko, hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu, rekla je da su Hrvati u BiH u zadnjih 25 godina potisnuti kako bi postali manjina, te izgubili sve ono što su stekli Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"To je otežalo njihov položaj. Na svakom koraku imate jedan veliki lobi koji apsolutno vraća čitavu retoriku na stanje rata, jedino im kriza odgovara da zadaju taj zadnji udarac za Hrvate te da dovedu Federaciju BiH na isti nivo na kojoj je Republika Srpska – dva entiteta koji će polako razdvojiti Bosnu i Hercegovinu. To je veliki uteg", rekla je Zovko za HRT i dodala da postoji stanje "zamrznutog mira" gdje ustav nije riješen, a ne zna se ko će izdržati u toj igri i kakav će biti krajnji ishod.

Na pitanje novinara da li se situacija u Ukrajini može iskoristiti kako bi se Bošnjaci natjerali da dođe do dogovora o Izbornom zakonu, Zovko je rekla kako Bošnjaci u suštini grade mit na stradanju i istoriji genocida i da je u takvim okolnostima mnogim zemljama teško promijeniti stav o BiH.

"Ukoliko gradite čitav mit u Bosni i Hercegovini na istoriji stradanja naroda, na istoriji genocida, na istoriji žrtve, vrlo je teško jednoj Nizozemskoj reći ne, konceptu koji vi zagovarate. Posebno zbog toga što su bili u Srebrenici. Belgiji, zbog svojih ličnih razloga, zato što ne žele da se suoče sa nekim konkretnim problemima svog federalizma. Njemačkoj zbog čitave populacije Turske koje tamo postoje, znači imate milione Turaka koji zagovaraju da Bošnjacima treba pomoći", naglasila je Zovko.

Dodala je da je premijer Hrvatske Andrej Plenković na protekloj sjednici Evropskog savjeta isposlovao zaključke da do promjene Izbornog zakona u BiH treba doći i da se treba učiniti posljednji korak kako bi se izbori održali prema izbornom zakonu, koji je prilagođen presudama Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova.

"Izjave Bakira Izetbegovića nisu na tom tragu", kaže ona i dodaje da se odustaje od napora evropske i američke administracije i ne želi se ići u taj posljednji korak prema pregovorima. 

"Još uvijek gajim nadu da postoji volja i snage od strane bošnjačkih partnera u Federaciji BiH da se organizuje posljednji susret", kaže Zovko.

Тагови: