Ne odustaju od namjere

Hrvatska sve bliže odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

  • Извор: АТВ
  • 07.07.2022. 18:50

Hrvatska ne odustaje od namjere da Trgovsku goru pretvori u odlagalište radioaktivnog otpada. I tome je sve bliže. Jedini pomak je njihovo obećanje da će BiH konačno uključiti u ispitivanje uticaja na životnu sredinu. To su potvrdili nakon što su Ekspertski i Pravni tim BiH iznijeli sve ekološke probleme u Beču, a koje je Hrvatska kroz svoje prezentacije pokušala ignorisati.

"Takođe im je napomenuto da moraju apsolutno da nas uključe u cjelokupan proces i da bez našeg uključivanja bez sprovođenja odgovarajuće studije uticaja na životnu sredinu, odnosno bez sprovođenja svih neophodnih istraživanja i dobijanja pozitivne ocjene o jednom takvom projektu odlagalište ne može biti izgrađeno", kaže Nemanja Galić, član pravnog tima za Trgovsku goru iz BiH.

Da će sve uraditi kako bi postigli ono čemu teže posljednjih 20 godina, kažu stručnjaci iz Hrvatske. Tako od septembra počinje studija uticaja na životnu sredinu u koju će biti uključeni i stručnjaci iz BiH. Proces bi trebao da traje godinu dana. 

"U devetom mjesecu ili na jesen kreće komunikacija prema Bosni u smislu da se BiH poziva da sudjeluju u procesu, odnosno da predlože koje sve teme žele da studija uticaja na okolinu obradi. To je onaj dio koji Hrvatska mora odraditi po ESPO konvenciji", rekao je Josip Lebegner, direktor Fonda za finansije razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada NE "Krško".

Manjak informacija Hrvatska sada pokušava nadoknaditi otvaranjem informativnog centra u Dvoru. Trude da budu čisti pred EU, iako krše međunarodne obaveze, smatraju iz Novog Grada. 

"Hrvatska će bez obzira na opomene koje je dobila od EU, zvanične i nezvanične, pokušati zamaskirati sve ono što su zbrljavili u posljednjih 20 godina. Svo to isključivanje javnosti, neinformisanje, neuključivanje javnosti u donošenje odluka, to što nemaju nezavisno regulatorno tijelo, sve im to dolazi na naplatu, međutim sada će htjeti sve to da operu", ističe Mario Crnković, predsjednik EKO udruženja "Grin Tim". 

Dosadašnja bušenja uzoraka zemlje pokazala su da nema dijelova tla koji dolaze u dodir sa rijekom Unom, barem tako kažu stručnjaci iz Hrvatske. Međutim, u to se niko iz BiH nije uvjerio, jer im, barem do sada, nije bilo dozvoljeno da učestvuju u ispitivanju. 



Тагови: