VSTS

Imenovani nosioci pravosudnih funkcija

  • Извор: СРНА
  • 14.04.2022. 16:07

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH imenovao je danas Biljanu Majkić Marinković za sudiju Vrhovnog suda Republike Srpske, a Mladena Mitrovića za glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru.

Dušan Đuričić i Senad Hadžiomeragić imenovani su za sudije Okružnog suda u Istočnom Sarajevu.

Na poziciju sudije Osnovnog suda u Vlasenici imenovana je Aleksandra Timotić Ristić, dok je Mustafa Jupić imenovan za tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju.

Marija Čolić imenovana je za predsjednika Kantonalnog suda u Odžaku, a Ivanka Stanić za glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona.

Za sudije Kantonalnog suda u Mostaru imenovani su Mediha Boškailo Veledar, Minja Belović i Darko Zovko.

Mirela Omanović i Nedžad Šljuka imenovani su na poziciju sudija Kantonalnog suda u Sarajevu.

Vesna Vujica imenovana je za sudiju Kantonalnog suda u Novom Travniku, a za sudiju Opštinskog suda u LJubuškom Marin Vican.

Za tužioce Tužilaštva Federacije BiH imenovani su Lejla Hasanbegović i Saša Sarajlić, dok su za tužioce Tužilaštva Unsko-sanskog kantona imenovani Ines Pušac i Senka Delić.

Azer Ulemić imenovan je za tužioca Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona, a Elvir Rahmanović i Edina Ćehajić za tužioce Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija stupiće na dužnost 9. maja.

Pri donošenju odluke o imenovanju, VSTS je između ostalog uzeo u obzir kriterijume poput stručnog znanja, radnog iskustva i rezultata kandidata, kao i stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri.

Pri imenovanju, VSTS BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost polova, saopšteno je iz ove pravosudne institucije. 

Тагови: