Reakcije na odluku Ustavnog suda BiH

"Imovina je naša i neka upamte da je naša"

  • Извор: АТВ
  • 22.09.2022. 19:03

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske. Ponovo su o Srpskoj imovini odlučuvali stranci i kadrovi SDA, po čijoj je inicjativi i stigla apelacija. Nepokretna imovina pripada isključivo entitetima jasan je srpski član BH Predsjedništva.

"Imovina je naša i neka upamte da je naša, bez obzira šta oni misle i pokušali da na ovaj način pošalju zapadnom svijetu kako ima ovdje neko ko ne poštuje Ustavni sud, a Ustavni sud ne poštuje Ustav, kako da poštujete Ustavni sud koji ne poštuje Ustav?!", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Da je Ustavni sud nastavio da realizuje sarajevske političke ciljeve, poruka je i predsjednika Parlamenta Srpske. Nedjeljko Čubrilović podsjeća da prema dejtonskom sporazumu teritorija pripada entitetima i to u omjeru 51 za Federaciju i 49 za Republiku Srpsku.

"Svima je jasno da se preko Ustavnog suda BiH već duže vrijeme pokušava izvršiti tiha preraspodjela nadležnosti, utvrđena još 1995. godine, između Republike Srpske i BiH. Ovo ne samo da je suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH već je izuzetno opasno za cjelokupno unutrašnje uređenje BiH", kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

U saopštenju danjašnje odluke Ustavnog suda stoji da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini. Da je to neutemeljeno tvrdi jedan od autora Ustava BiH.

"On se čvrsto drži potpuno neutemeljenog stanovišta da je uređivanje ove zakonske materije u nadležnosti institucija BiH, tačnije u nadležnosti parlamentarne skupštine", kaže Radomir Lukić, profesor Ustavnog prava.

Istina je da BiH nema svoju imovinu i da sva prirodna i javna dobra koja se nalaze na teritoriji entiteta isključivo njima i pripadaju, kaže profesor Ustavnog prava Siniša Karan. Ustavni sud, tvrdi Karan, neustavno pokušava da preuzme ovlašćenja zakonodavne vlasti.

"Neustavna transformacija ustavne strukture BiH vodi se već 27 godina, a prenos nadležnosti vodi ka njihovom cilju - unitarnoj BiH. To je eksperiment koji neće uspjeti, jer rade protiv Ustava i Dejtonskog sporazuma, te protiv volje konstitutivnih naroda", kaže Siniša Karan, Univerzitetski profesor Ustavnog prava.

Srpski Parlament usvojio je još u februaru Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske. Odmah nakon usvajanja, Klub Bošnjaka zajedno sa delegatom iz Hrvatskog Kluba Zlatkom Miletićem, uputila je apelaciju pred Ustavnim sudom BiH. Dan prije nego što je Zakon trebao da stupi na snagu, neimenovani Kristjan Šmit, Zakon je suspendovao.