Goran Broćeta

Incko da natjera kantone da obezbijede konstitutivnost Srba

  • 02.06.2019. 12:21

Delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta pozvao je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da iskoristi svoja ovlaštenja i "natjera" kantone da ispoštuju odluke Ustavnog suda FBiH i obezbijede konstitutivnost Srba.

Broćeta je upozorio da će doći do potpunog nestanka Srba u FBiH i da je odluka Ustavnog suda FBiH da kantoni usaglase svoje ustave sa federalnim mrtvo slovo na papiru, jer se konstitutivnost Srba ne poštuje ni u kantonima gdje je to pitanje regulisano.

Kao školski primjer nepoštovanja konstitutivnosti Srba, Broćeta je naveo Livanjski kanton.

"U Glamoču se i dalje ne dozvoljava izučavanje srpskog jezika iako tamo školu pohađa najviše djece srpske nacionalnosti", rekao je Broćeta.

Broćeta je rekao da situacija još teža u kantonima u kojima Srbi nemaju nikakava prava, a kao primjer je naveo Posavski gdje pripadnici srpskog naroda nemaju ni zaposlenje.

On je istakao da su Srbi u FBiH građani drugog reda.

"Sva ova situacija dovodi do potpunog nestanka Srba na prostoru FBiH što očigledno federalne vlasti i žele", naglašava Broćeta.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozvao je skupštine Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona da odmah sprovedu odluku Ustavnog suda FBiH i izmijene kantonalne ustave čije pojedine odredbe krše entitetski Ustav, jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni jezike Srba i Bošnjaka kao službene, niti ćirilicu kao jedno od dva službena pisma.

Ustavni sud FBiH, koji je u maju prošle godine utvrdio da nekoliko odredaba ustava ova tri kantona krše Ustav FBiH, naložio je da kantonalne skupštine izmijene svoje ustave u roku od šest mjeseci, ali to nije učinila nijedna.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм