Ubijeno više od 12.000 Srba

Istina o Garavicama ni nakon 80 godina nije izašla na vidjelo

  • Izvor: Srna
  • 03.09.2021.10:40

Istina o ubistvima u Garavicama nadomak Bihaća, jednom od najvećih srpskih stratišta iz vremena ustaške Nezavisne Države Hrvatske , decenijama je zataškavana, kao i krvava sudbina više od 12.000 ubijenih Srba, piše Glas Srpske, povodom 80 godina od ovog pokolja.

Predsjednik Odbora "Garavice 1941" Nebojša Kuštrinović rekao je da je to podzemni grad Srba gdje leže hiljade i hiljade nevinih žrtava.

On je uoči 80 godina od pokolja, koje će biti obilježeno sutra, naveo da su, uz veliku pomoć Udruženja "Una", uspjeli da iz zaborava istrgnu stravične zločine u kojima je bilo i stradalih Јevreja i Roma.

- Istina je, ne znam zbog čega, prećutkivana. Odmah nakon rata podignut je i spomenik na kojem je pisalo da je od ustaške ruke ubijeno 12.000 Srba, da bi kasnije, tokom politike bivše Јugoslavije, ta istina bila potisnuta, a na spomen-području Garavice stoji da su tamo žrtve fašističkog terora - istakao je Kuštrinović.

Garavice, naveo je on, zaslužuju mnogo veći obim i priče o njima i istraživanja.

- Zaborav je ubijanje istine, ali mi nećemo dozvoliti da ta istina bude ubijena. Isto tako, istorija je velika učiteljica života, a nažalost, mi smo kroz ove decenije pokazali da smo ponavljači. Ovo ne radimo samo zbog nas Srba, već zbog svih naroda da se nikada nikome ništa ni slično ne dogodi - poručio je on.

Kuštrinović je podsjetio da je prva subota u septembru dan kada Vlada Srpske obilježava stradanje u Garavicama, jer je pokolj trajao od juna do početka devetog mjeseca.

- Ostajemo na putu otkrivanja istine. Istražujemo istoriju, a već postoje i novi podaci koji ukazuju da broj stradalih premašuje i 17.000 - zaključio je Kuštrinović.

Predsjednik Udruženja "Una" Boško Stojisavljenić, kome su stradali svi muški članovi porodice sa majčine strane, rekao je da je zločin dugo i detaljno pripreman, a brzo izveden.

- Јavnost zna malo, možda i nimalo. Istina je skrnavljena jer je tako odgovaralo Brozu i ostalima - rekao je Stojisavljenić, dodavši da su prvi zločini NDH počinjeni u Bihaću.

On je naveo da je još kao dijete krišom mogao da čuje o velikom pokolju u Garavicama koji je završen ubistvom hiljadama ljudi, oko Ilindana, a na taj dan se narod, kako je naglasio, okupljao i prvih godina nakon zločina.

- Skrivanje zločina je tragedija na koju nasjeda srpski narod - naglasio je Stojisavljević, dodavši da u prilog tome ide i užasna slika o brojnim stratištima.

Tagovi: