Нешић каже

Из Газе ће бити евакуисана лица која имају валидна документа

  • Извор: АТВ
  • 15.11.2023. 19:15

На списку за евакуацију из Газе, према подацима Министарства безбједности БиХ су 54 особе. То је податак којим располаже министар Ненад Нешић. Са тог списка само 19 особа има уредне папире за повратак, каже Нешић.

„Мој је став да тих 19 људи који имају наше валидне документе, да им помогнемо у складу са законом да те држављане БиХ примимо. Остали ће морати доказати да ли имају неку везу са БиХ и мораће да докажу, односно, прођу сигурносне провјере. Никога у ову земљу нећемо пустити који немају држављанство а и ови који имају ће проћи безбједнсоне провјере. Ја сам се обратио СИПИ гдје сам доствио списак свих лица, које је мени доставило Министарство спољних послова“, изјавио је Ненад Нешић, министар безбједности БиХ.

Подаци Министарства иностраних послова, су нешто другачији. Према њиховим информацијама, од 54 особе у Гази, 27 су држављани БиХ. Све њих на прелазу Рафа дочекаће амбасадор БиХ у Египту Сабит Субашић. 

„Ја ћу вам рећи укратко да је 42 на списку што је одобрио Израел. Ти су људи држављани БиХ и њихови сродници, дјеца, итд. Сад се ради на томе. Наш је амбасадор отишао на прелаз Рафа да види како ће тај процес тећи“, рекао је Фрањо Планинић, помоћник министра иностраних послова БИХ. 

Управо у јеку кризе у Гази, министар иностраних послова Елмедин Конаковић одговорност и посао пребацује у двориште министра Нешића. 

„Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине пружа активну подршку у оквиру свог мандата и надлежности Министарству безбједности  Босне и Херцеговине надлежном за процес евакуације бх. држављана из Газе“, речено је у  Министарство иностраних послова БиХ.

Проблем је очито настао када се требало конкретно и ефикасно радити, каже министар Нешић. Срамота је за БиХ да је више држављана БиХ из ратом захваћеног подручја евакуисао министар иностраних послова Србије него министар иностраних послова БиХ, поручује Нешић. 

„Умјесто да води ту популистичку политику, он је неки тобоже спасилац тамо наших држављана. Ја му предлажем да води реалну политику. Ја знам да он има пристисак од СДА да буде већи Бошњак него неко из СДА. Заиста ако њега пратимо  и ако се надовежемо на изјаву Раме Исака да ће ићи да ослободи Газу, онда можда и господин Конаковић жели да ослободи Газу“, изјавио је Нешић. 

Према информацијама из Министарства иностраних послова, евакусиани би требали неколико дана бити смјештени у Каиру, до добијања потребне документације и повратка у БиХ. У понедјељак у Египат путује и министар Нешић.

Пратите нас и путем Вибера