Lider SDA

Izetbegović ne prestaje da šokira izjavama

  • Извор: АТВ
  • 03.08.2022. 18:55

Mnogi ćute na strašne izjave koje dolaze od Bakira Izetbegovića, kaže Aleksandar Vučić reagujući na njegov posljednji govor u kome je optužio Srbiju ''da razara po Balkanu'' i ''da nema gdje nije napravila problem u proteklih 30 godina''. Pominjao je Izetbegović i plaćanje ratne odštete. Nije dugo čekao na odgovor iz Beograda.

"Neki ljudi ne traže pijetet za žrtve već traže pravnu legitimaciju za pare. Mi se za ratove ne spremamo i ne pada nam na pamet da vodimo ratove sa Bošnjacima. Ako je to njegov način da dobije glasove - ok. Naš je način da to dobijamo kroz nove fabrike, investicije, puteve. To je ono što nas zanima", rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Koliko strance zanima ono što govori Bakir Izetbegović? Neki su se oglasili prije deset dana kada se pojavila prva od njegovih skandaloznih i ratnohuškačkih izjava o prebrojavanju Bošnjaka u kontekstu sukoba u BiH. Nakon toga slične izjave su se samo nizale ali su reakcije stranaca, od tada, izostale. Na naše današnje upite o komentaru na Izetbegovićeve posljednje zapaljive izjave od prije dva dana, iz OHR-a i britanske ambasade podsjećaju da su  odreagovali 25. jula. Na sve što je poslije toga rečeno i nastavak skandaloznih ocjena i poziva na rat, ništa. 

"Svi lideri da grade atmosferu međusobnog povjerenja i da se uključe u dijalog, između ostalog i tako što će odmah prestati sa retorikom podjela i eskalacija te destabilizirajućim političkim aktivnostima ili odlukama, što izaziva uznemirenost među građanima i podriva mir i stabilnost u zemlji i u cijeloj regiji", rekli su iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Iz Njemačke ambasade nam nisu ni odgovorili. Oglasila se Ambasada Rusije jer je Izetbegović, u svojim zapaljivim izjavama, optužio i tu zemlju za destabilizaciju. U saopštenju kažu da postoje ''kratkovidi političari koji u žaru predizborne rasprave dozvoljavaju sebi antiruske izjave''.

"Zahvalni smo onim političarima i običnim građanima BiH, a ima ih više, koji dijele naši vrijednosti, koji razumiju da je Rusija uradila sve, čak i više da stvori uslove za formiranje jednake i nedjeljive bezbjednosti za sve dok nas arogantno nisu željeli da čuju, istovremeno gurajući vojnu mašinu NATO-a prema našim granicama", rekli su iz Ambasade Rusije u BiH.

Ako neko na Balkanu razara, i to najviše svoj narod, to je porodica Izetbegović, on je još u ratu, Srbija je sačuvala mir u BiH ali ne zahvaljujući Izetbegoviću, za rat je neophodna mržnja, a pošto je u BiH nema dovoljno, lider SDA se bavi njenom produkcijom, samo su neke od reakcija koje su stigle na šokantne izjave.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок