Izetbegović pristao na smjenu KO, odlazi li i Sebija?

  • 30.12.2020. 16:10

Na novogodišnjoj pres-konferenciji na kojoj je govorio o izbornim rezultatima koje je SDA ostvarila na loklanim izborima 15. novembra, Izetbegović je najavio odlučnu kadrovsku obnovu općinskih odbora u kojima je SDA ostvarila loše izborne rezultate. Izetbegović je najavio smjenu opštinskih odbora SDA u sarajevskim opštinama Centar, Novo Sarajevo i Ilidža, u kojima je SDA doživjela potop, izgubila načelnička mjesta i većinu u vijećima, te nakon dugo vremena izgubila i gradonačelničku poziciju.

- SDA je naučila lekciju ili će se mijenjati unutar sebe ili će rizikovati da slabi i da bude promijenjena. Mijenjaćemo se unutar sebe. Moramo dati šansu mladim, obrazovanim, elokventnim kadrovima, rekao je Izetbegović, ističući da SDA mora ličiti na sredinu u kojoj želi postići uspjeh. U Tuzli, Zenici, Bihaću, evo sad u Sarajevu smo, nažalost, kompletirali neuspjeh u urbanim centrima. Vjerovatno će doći do promjena na Ilidži, u Novom Sarajevu i Centru, a onda, po svojoj prilici, do novih izbora u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo, ali o tome će odlučivati Predsjedništvo SDA. Ja ću dati ove preporuke - rekao je Izetbegović.

Na ovaj način Izetbegović je indirektno najavio i moguću smjenu Fikreta Prevljaka kao šefa kantonalnog odbora ove stranke. 

Ovaj stav Izetbegović podržao je i Abdulah Skaka, aktuelni gradonačelnik Sarajeva ispred ove stranke.

- Nema nikakve sumnje da je potrebno napraviti promjene, to su nam i birači rekli na izborima. Uvjeren sam da SDA, kao najjača politička stranka, a to smo i ranije pokazali, ima dovoljno kapaciteta i širine da iznjedri kadrove koji će ostvarivati bolje izborne rezultate u Sarajevu. Podržavam ono što je predsjednik Izetbegović rekao da povjerenje treba dati mladim i energičnim ljudima u interesu građana i države. Te promjene će pokazati snagu SDA – rekao je Skaka za "Avaz

SUDBINA SEBIJE

Da li je suočen s unutarstranačkim pritiskom i izbornom brukom njegovih omiljenih kadrova Izetbegović konačno odlučio da se povuče pred pritiscima, sačuva mir u stranci i svoje kadrove pusti niz vodu, ostaje još da se definitivno vidi. 

No, ukoliko Izetbegović zaista namjerava smjenjivati kadrove u Kantonu Sarajevo, kako je danas najavio, onda bi u  tom paketu bez stranačke funkcije mogla ostati i njegova supruga Sebija Izetbegović, koja je nominalno potpredsjednica KO SDA Sarajevo, a zapravo je stvarna šefica Fikretu Prevljaku.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.