Lider SDA

Izetbegović: Strahujemo od Dodika i Čovića u Predsjedništvu, Dodik planira osamostaljenje 2027. godine

  • Извор: АТВ
  • 22.01.2022. 14:36

Lider SDA Bakir Izetbegović optužio je srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da planira otcjepljenje Republike Srpske do 2027. godine i da Bošnjaci strahuju od mogućnosti da se Dodik i Čović nađu u Predsjedništvu BiH.

"Krajnji cilj je osamostavljenje Republike Srpske i on ga je locirao u 2027. godinu. Dodik se dugo priprema za ovo, nada se slabljenju Evropske unije i SAD-a, jačanju azijskih velesila, jačanju islamofobije. Vjerovatno je namjeravao krenuti u realizaciju planova tek za par godina, ali razvoj događaja ubrzao je njegove odluke", rekao je Izetbegović za Večernji list.

On je ponovo iskoristio priliku da spomene "ugroženost mira" u BiH, što politika iz Sarajeva i politika opozicije u Republici Srpskoj propagira posljednjih mjeseci.

"Ako se sruši mirovni sporazum, srušiće se mir, a ne država BiH. Zato nam je potrebna sloga Bošnjaka, Hrvata, odgovornih Srba i svih snaga koje žele sačuvati mir i postići stepen napretka", rekao je Izetbegović uz ocjenu da je alternativa Dodiku velika koalicija svih odgovornih političkih snaga u BiH koja bi prepoznala i artikulisala želju ogromne većine građana u oba entiteta.

Izetbegović ističe potrebu savezništva svih dobronamjernih faktora u BiH i poručuje da bi trebalo krenuti od obnove povjerenja Hrvata i Bošnjaka.

"Moramo naći snage da napravimo preokret. A da bi ga napravili i jedni i drugi sebi trebamo postaviti pitanje - kako nam se desilo da dođemo u stanje u kom predsjednik Hrvatske optužuje Bošnjake da su "zlostavljači Hrvata", a Bošnjaci imaju ozbiljan strah od ulaska predsjednika HDZ-a u Predsjedništvo BiH, od dvojca koji bi činio s Dodikom. A to je, nažalost, tako, i uzalud nam je to gurati pod tepih. Povjerenje je kao zgrada, dugo se gradi, lako se ruši", rekao je lider SDA.

Dok se vlast u Republici Srpskoj posljednjih mjeseci poziva na temelje Dejtonskog sporazuma, a dosadašnje aktivnosti su u okviru istog, Izetbegović selektivno doživljava mirovni sporazum u BiH.

Kada je u pitanju vraćanje srpskih nadležnosti u okviru Dejtonskog sporazuma to doživljava kao udar na suverenitet BiH, ali ako se Hrvati pozivaju na ugroženu konstitutivnost zbog Izbornog zakona, onda se poziva na dejtonski Ustav.

"Postoje hrvatske frustracije i očekivanja da se taj ustav promijeni, ali postoje i bošnjačke frustracije i zahtjevi da se promijeni ustav FBiH. Taj čvor moramo mudro razvezati", rekao je Izetbegović.

On optužuje Dodika za razdor među Bošnjacima i Hrvatima, te da ih nagovara na borbu za "treći entitet" a da ne bi dao ni "metar Republike Srpske".

Kada je riječ o izmjeni Izbornog zakona, Izetbegović poručuje da su spremni prihvatiti neki od modela koji će izbor članova Predsjedništva biH osloniti na većinsku volju konstitutivnih naroda.

"Od srpske strane očekujemo minimum, da prihvate ono što su ranije prihvatali, pa sada odustali, a to je indirektni izbor članova Predsjedništva BiH", rekao je lider SDA.

Ovaj zahtjev Izetbegovića apsolutno je odbačen od strane Dodika koji je poručio da je spreman podržati dogovre o Izbornom zakonu o izboru člana Predsjedništva BiH između Hrvata i Bošnjaka, ali da je za srpskog člana moguć samo direktan izbor.

"Biraće se Srbin i ostali iz Republike Srpske i to direktnim izborom, što je jedino moguće na prostoru Srpske. To je bitno jer će se u Federaciji BiH birati Hrvat, musliman i ostali. Ponavljam, prihvatljivo je da Srpska bira Srbina i ostale, što možemo dodati. Ništa drugo nećemo promijeniti rekao je prethodno Dodik. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.