Izgradnja Pelješkog mosta

Izetbegović: Tražićemo zaštitu prava BiH

  • 30.07.2018. 15:48

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je danas da najava da će Hrvatska otpočeti izgradnju Pelješkog mosta, ignorišući protivljenje nadležnih institucija BiH i odredbe Konvencije UN o pravu mora, predstavlja flagrantno ugrožavanje suverenog prava BiH na pristup otvorenom moru i najavio da će BiH zatražiti zaštitu prava.

"Hrvatska već duže od 12 godina izbjegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju, koji mora prethoditi ostvarivanju njenog prava da povezuje svoje teritorije, a prava BiH na pristup otvorenom moru", navodi se u Izetbegovićevom saopštenju.

Ističući da BiH ne osporava Hrvatskoj da ostvaruje prava, Izetbegović je naveo da BiH traži samo da se poštuju njena prava, garantovana Konvencijom UN.

"Institucije BiH su u proteklih 12 godina, kroz komunikaciju sa institucijama Hrvatske, preduzele sve neophodne radnje kako bi zaštitili prava koja nam pripadaju prema međunarodnom pravu", naveo je Izetbegović.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH 2007. godine usvojilo zaključak i zvaničnim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok ne bude identifikovana morska granična linija i pristup BiH otvorenom moru.

Prema njegovim riječima, to je jedinstven i jasan stav BiH koji se drugim zaključcima i odlukama nije mijenjao.

"Hrvatska je više puta zvanično obaviještena o takvom stavu BiH, uz ostalo i pismom putem Ambasade BiH u Hrvatskoj 2009. godine", istakao je Izetbegović.

On je napomenuo da su od 2014. godine do danas Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Savjet ministara i Ministarstvo civilnih poslova preduzeli niz koraka i usvojili zaključake kojima se ponavlja raniji stav Predsjedništva BiH, o čemu su uredno obavještavali nadležne institucije Hrvatske i Evropsku komisiju.

"Iako su institucije Hrvatske sve vrijeme bile upoznate sa nedvosmislenim stavom BiH, Hrvatska je prilikom apliciranja za sredstva potrebna za izgradnju Pelješkog mosta obavijestila Evropsku komisiju da sa BiH nema nikakvog spora, što je notorna neistina", naglasio je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da je generalni direktor Glavne direkcije za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije Mark Lemetr u septembru 2017. godine tražio da Hrvatska riješi otvorena pitanja sa BiH u vezi sa izgradnjom mosta kopno–Pelješac, te da se u međuvremenu suzdrži od preduzimanja bilo kakvih aktivnosti koje bi za posljedicu imale uvlačenje EU u pravne i finansijske obaveze zbog pokrenutih parnica treće strane.

"Hrvatska na ovo pismo nije odgovorila na zadovoljavajući način", tvrdi Izetbegović i navodi da se Hrvatska oglušila na sve pokušaje nadležnih institucija BiH da se ovo otvoreno pitanje riješi dijalogom, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu sa Konvencijom UN.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ističe da će zbog toga biti neophodno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama.

"Zaštita suverenih prava BiH nije pitanje jednog čovjeka ili naroda, nego ustavna i zakonska obaveza svih predstavnika i institucija BiH. Zato su institucije BiH dužne da nastave sve aktivnosti na zaštiti interesa i prava BiH, bez obzira što su u tim institucijama jasno vidljive opstrukcije onih kojima su, nažalost, interesi Hrvatske iznad interesa vlastite zemlje", naveo je Izetbegović u saopštenju.

Hrvatska danas počinje izgradnju mosta Pelješac koji bi kineska kompanija "Čajna rod end bridž korporejšn" /CRBC/ trebalo da završi za 36 mjeseci.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок