Ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji

Jaćimović se sastao sa predsjednikom Vlade Republike S. Makedonije Kovačevskim

  • Извор: АТВ
  • 06.05.2022. 14:49

Ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji Dragan Jaćimović sastao se 5. maja 2022. godine, u prostorijama Vlade Republike Sjeverne Makedonije, sa predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim. Ovo je prvi sastanak ambasadora Jaćimovića sa predsjednikom Vlade Kovačevskim od imenovanja novog sastava Vlade Sjeverne Makedonije u januaru ove godine.

Na sastanku je istaknuto da između dvije zemlje postoje tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, te da nema otvorenih pitanja. Razgovaralo se o intenziviranju veza i saradnje posebno poslovnih zajednica, za koje dvije zemlje već imaju spremne sporazume o saradnji u oblasti turizma i ekonomije, koji su usaglašeni sa obje strane i čeka se određivanje datuma potpisivanja.

Ambasador Jaćimović je posebno istakao kako je neophodno obnoviti inicijativu za olakšanje putovanja između dvije zemlje, prvenstveno kroz uspostavljanje direktne avionske linije, a što će služiti kao poticaj za unapređenje ekonomskih odnosa. Ambasador Jaćimović je upoznao predsjednika Vlade Kovačevskog i o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te je pozvao predsjednika Kovačevskog da posjeti Bosnu i Hercegovinu, kao i da naredne godine posjeti spomen-područje "Donja Gradina" na Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina koncentracionog logora Jasenovac i Donje Gradine.

Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj saradnji, koja u aktuelnoj ekonomskoj i energetskoj krizi postaje iznimno važna u smislu međusobne podrške između zemalja Zapadnog Balkana. 

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина