FBiH

Javne zdravstvene ustanove duguju 438,7 miliona KM

  • Извор: СРНА
  • 03.02.2022. 12:30

Javne zdravstvene ustanove u Federaciji BiH zaključno sa 31. decembrom 2020. godine bilježe gubitak u ukupnom iznosu od oko 203,1 milion KM, dok su njihova ukupna dugovanja 438,7 miliona KM, saopšteno je iz federalne Vlade.

Vlada FBiH utvrdila je danas i uputila Parlamentu na usvajanje po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturisanju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH.

U obrazloženju zakona se navodi da će federalna Vlada izdvojiti iz budžeta u naredne tri godine 225 miliona KM za finansijsku konsolidaciji ili restrukturisanje univerzitetsko-kliničkih, kantonalnih i opštih bolnica.

Finansijska konsolidacija obuhvata rješavanja dugovanja zdravstvenih ustanova kod kojih je evidentirana nelikvidnost u smislu odredbi Zakona o finansijskom poslovanju ili postoji akumulirani gubitak.

Zakon uređuje izvore plaćanja nastalih dugovanja, postupak i način njihovog izmirenja na osnovu kojih se vrši finansijska konsolidacija, iznos umanjenja duga i druga pitanja koja se odnose na finansijsku konsolidaciju i restrukturisanja.

Rok za provođenje postupka finansijske konsolidacije ili restrukturisanja ne može biti duži od deset godina, računajući od dana stupanja na snagu odluke o finansijskoj konsolidaciji i restrukturisanju, uključujući i program.

Riječ je o reformskom zakonu planiranom "Socio-ekonomskim reformama u BiH za period 2020-2022. godina" i Programom rada Vlade FBiH.

Postupak finansijske konsolidacije javnih zdravstvenih ustanova ima za cilj postizanje njihove finansijske stabilnosti, jačanje odgovornosti u njihovom upravljanju i povećanje kvaliteta pružanju zdravstvenih usluga.

Vlada FBiH utvrdila je danas i uputila Parlamentu na razmatranje i usvajanje po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o radu.

Predloženim izmjenama zakona sprovodi se presuda Ustavnog suda FBiH od 2020. godine kojom je utvrđeno da član 9. ovog zakona nije u saglasnosti sa Ustavom FBiH kada je riječ o zaštiti prava iz radnog odnosa.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм