Karte već od 15 evra

Jeftinim letovima iz BiH u mnoge destinacije

  • 04.09.2018. 07:23

Građani se sve više odlučuju da putuju jeftinim letovima. Tokom ljetne sezone avioni niskobudžetnih aviokompanija uglavnom su puni, a putnici svoja mjesta rezervišu i dva mjeseca ranije.

Ljetna sezona

Sarajevski aerodrom, kao i drugi bh. aerodromi, putnicima nudi da za malo novca otputuju na neku uglavnom evropsku destinaciju.

"Nekoliko niskobudžetnih aviokompanija prevozi putnike s našeg aerodroma. S našeg aerodroma tako se može za malo novca stići na devet lokacija, i to tokom ljetne sezone", navode sa Sarajevskog aerodroma.  

Preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo trenutno radi 17 redovnih aviokompanija koje ostvaruju konekcije na 18 destinacija i određeni broj čarter-kompanija koje obavljaju letove tokom ljetne sezone prema atraktivnim turističkim destinacijama.

Banjalučki aerodrom godinama je imao samo jednu liniju, i to prema Beogradu. Nakon neuspjelog dogovora s „Wizzairom“, taj aerodrom godinama je čekao novu poslovnu ponudu i ona je došla prije nekoliko mjeseci kada je potpisan ugovor s irskom niskotarifnom aviokompanijom „Raynir“.  

Tako će iz Banjaluke avioni od novembra letjeti u Beograd, Memingen u Njemačkoj, Štokholm i belgijski grad Šarloa, a koštaće od 34 do 116 maraka.

Aerodrom Mostar ima sklopljen ugovor s kompanijom “Eurowings” iz Njemačke, a niskotarifni letovi iz Mostara ka Njemačkoj krenuli su u maju ove godine.

"Od ove sezone imamo potpisan ugovor s “Eurowingsom” i dva puta sedmično imaju letovi za Štutgart i Diseldorf, a imamo u planu i druge destinacije", rekao je Marko Đuzel, šef saobraćaja Aerodroma Mostar. 

Cijene karte, ako su rezervisane na vrijeme, za Štutgart i Diseldorf koštaju 30 evra u jednom smjeru, a kako se mjesta u avionu popunjavaju, cijene rastu i do 150 evra.

Đuzel je potvrdio da je velika zainteresiranost za letove i da su avioni puni u oba smjera, a svi letovi u narednih mjesec dana su rasprodati.

Veliko interesiranje

Međunarodni aerodrom Tuzla u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježio je 345.000 putnika.

"Imamo putnika iz svih krajeva BiH, odnosno iz velikog broja evropskih zemalja. Trenutno se iz Tuzle saobraća prema Njemačkoj, Austriji, Danskoj, Švicarskoj, Holandiji i Švedskoj", kažu iz Tuzle.

Linije realizuje mađarska niskobudžetna aviokompanija “Wizzair”, a cijene karata su od 15 do 120 evra – navode s Tuzlanskog aerodroma.

Iz Niša do Diseldorfa za pet evra

U susjedstvu se već duže koriste jeftini letovi.

U Hrvatske se iz Zagreba, Pule, Zadra, Splita i Dubrovnika može za skoro simboličnu cifru u sve evropske gradove, a i van Starog kontinenta.

U Srbiji, iz Beograda i Niša za pet evra može se za Diseldorf, za deset u Bratislavu, cijena karte do Milana je 13, a do Berlina evro više.